Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Famóznosť Kuzminovej ocenil aj prezident SOŠV Anton Siekel

Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová na strelnici v stíhacích pretekoch žien na 10 km v 9. kole Svetového pohára v biatlone žien v nórskom Holmenkollene v sobotu 23. marca 2019. Foto: TASR/Michal Svítok

Jej prínos je pozoruhodný, zhodnotil Siekel.

Holmenkollen 24. marca (TASR) - V pravú chvíľu na pravom mieste, keď celý biatlonový svet v Holmenkollene počas finále Svetového pohára zdravo závidel Slovensku Anastasiu Kuzminovú, sa ocitol aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

"Úžasné preteky, za mňa jedna veľká gratulácia," povedal pod dojmom dominantného víťazstva Nasti v stíhacích pretekoch. "Z jej splneného sna máme úžasné zážitky. Aj rozmýšľam nad vhodnými slovami, aby som vystihol, čo urobila pre slovenský šport a našu krajinu. Našli sme napokon jeden veľa hovoriaci výraz 'príbeh'. Bol to naozaj príbeh športovca, kariéry popretkávanej nielen úspechmi, ale aj kapitolami, ako ich dosahovala a ako si šla za svojím cieľom. Často sa zmieňovala o tom poslednom, že chce trafiť 20 terčov v pretekoch, aj ten si splnila, takže krása. Ani by som nerozvádzal, či ju možno v budúcnosti nejako nahradiť. Jej prínos je pozoruhodný, naďalej zostane našou športovkyňou, dúfam, že s prácou v prospech biatlonu a celého športu."

Prezident Slovenského zväzu biatlonu Tomáš Fusko sa pri dekorovaní Anastasie Kuzminovej pod slávnym mostíkom v Holmenkollene tešil hlavne z jej splneného streleckého sna. "Štyri nuly zastrieľať a ešte pri takej dominancii je niečo výnimočné. Som z nej unesený, z jej famózneho výkonu. Radujeme sa všetci, nerozmýšľame, neuvažujeme vôbec o nejakej rozlúčke, len skloňujeme slovíčko paráda. Pri stíhačke ranu na posledný stojkový terč trochu odložila, no vycentrovala ju tak, že by aj ten menší, ležkový, trafila."

Na snímke slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová na trati v stíhacích pretekoch žien na 10 km v 9. kole Svetového pohára v biatlone žien v nórskom Holmenkollene v sobotu 23. marca 2019.
Foto: TASR - Michal Svítok


Juraj Sanitra, dnes hlavný tréner mužskej reprezentácie Ukrajiny, bol jeden zo strojcov výnimočnosti Anastasie Kuzminovej, či už v samých začiatkoch, alebo na ZOH. "Vyplnila si ďalší sen a streľba v stíhacích pretekoch v takom počasí bola vynikajúca. Bola sebavedomá, rytmická, k tomu niet čo dodať, jednoducho ukážka veľkej školy šampióna. Spomínam si na začiatok jej kariéry, keď už ruskí tréneri tvrdili, že nikdy nebude vedieť strieľať. Bola to výzva presvedčiť, že to nie je pravda. Nie je to síce typ biatlonistky, ktorá by vedela v každých pretekoch presne triafať, ale pri plnej koncentrácii a naladenosti to dokáže, niekoľkokrát v kariére sa to aj potvrdilo."

Lúčenie Anastasie Kuzminovej vyvolalo aj u Juraja Sanitru silné spomienky. "Nastala chvíľa, keď sa tým najvhodnejším spôsobom ponúka čas na odchod a plne ho schvaľujem. Poznám jej argumenty prečo, dosiahla vysokú úroveň, a to je najsprávnejší moment, aby odišla so cťou a veľkou slávou. Športu venovala veľa a teraz sa pokojne môže venovať svojmu ďalšiemu životu. Ja som s ňou zažil veľa, stále sme v priateľskom a dobrom kontakte, čelili sme aj ťažkým chvíľam, no určite viac budeme spomínať na krásne úspechy, predovšetkým olympijské, ktoré sme spolu oslavovali. Želám jej, aby sa jej aj v živote darilo tak, ako v športe."

A aké vlastnosti u Nasti najviac imponujú? Juraj Sanitra: "Bola skromná, pracovitá, cieľavedomá, a tým je povedané všetko."