Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Zábrany pre obojživelníky stavali ochranári v NAPANT-e v predstihu

Na snímke dobrovoľníčky prenášajú ropuchy bradavičnaté (Bufo bufo). Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Snažia sa tak vyhnúť sa kolíznym situáciám a usmrteniu obojživelníkov počas prechodu cez cestu.

Kráľova Lehota 12. marca (TASR) - Zábrany pre obojživelníky stavali tento rok ochranári pri cestách vo vybraných lokalitách Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) v značnom predstihu. Snažia sa tak vyhnúť sa kolíznym situáciám a usmrteniu obojživelníkov počas prechodu cez cestu. Správa národného parku o tom v utorok informovala na sociálnej sieti.

"Uplynulý týždeň sa pracovníci v hojnom počte stretli na Úžavách pri Čiernom Váhu, kde za snehových prehánok opäť postavili zábrany. Doteraz kolegovia s našou zoologičkou pozorovali hlavne skokany hnedé a preniesli 55 párov a deväť jednotlivcov," konkretizovali ochranári.

Priblížili, že obojživelníky sa vždy vracajú na miesto svojho rodiska, kde po spárení sa nakladú vajíčka ďalšej generácie. Klimatické zmeny a ľudské zásahy podľa ochranárov za posledné roky viedli k rapídnemu poklesu počtu jednotlivých druhov, preto je nevyhnutné ich chrániť a snažiť sa im vytvoriť vhodné podmienky pre život.

"Obojživelníky ako neodmysliteľná súčasť zdravo fungujúceho ekosystému patria medzi zákonom chránené druhy a každý rok ich pod kolesami áut zahynie veľké množstvo. Preto každoročne opakujeme stavanie zábran obojživelníkom," vysvetlili zo správy národného parku. Dodali, že jedince čakajúce pri zábranách následne bezpečne prenesú na druhú stranu cesty.