Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Žilinský kraj

Klimatické zmeny v L. Mikuláši pomáhajú zmierniť dažďové záhrady

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Záhrady zachytia zrážkovú vodu z plochy 2600 štvorcových metrov.

Liptovský Mikuláš 29. apríla (TASR) - Dôsledky klimatickej zmeny v Liptovskom Mikuláši pomáha zmierniť 19 dažďových záhrad. Vybudovali ich v roku 2021 v areáloch materských a základných škôl (ZŠ). Na projekt získala radnica 173.000 eur z eurofondov. TASR to potvrdila hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Perďoch Čapčíková s tým, že záhrady sa stali nielen funkčnou, ale aj estetickou súčasťou areálov.

"Dažďové záhrady sú jednoduchým technickým riešením na zber dažďovej vody zo striech školských zariadení. Realizáciou projektu sa v rámci Slovenska radíme medzi úspešné mestá v boji s klimatickými zmenami," uviedla hovorkyňa.

Záhrady zachytia zrážkovú vodu z plochy 2600 štvorcových metrov. Podľa hovorkyne je prínosom efektívne zadržanie dažďových vôd priamo v lokalite, pretože odvedená voda prirodzene vsiakne do podložia. "Takto záhrady prispievajú k zadržiavaniu vyparenej vody, zavlažovaniu, zvlhčovaniu, ochladzovaniu ovzdušia a celkovo k udržateľnosti klímy," vyzdvihla Perďoch Čapčíková.

Projekt mesto uskutočnilo v piatich základných a materských školách (MŠ) - v ZŠ Miloša Janošku, v ZŠ s MŠ Demänovská, v ZŠ s MŠ Okoličianska, v MŠ Palúčanská a v MŠ Ondrašovská. "Základ dažďových záhrad tvoria záhony s kombináciou dekoratívnych tráv a trvaliek. Rastliny zodpovedajú miestnym pôdnym a klimatickým podmienkam. Vegetáciu navrhli tak, aby pôsobila esteticky a mohli ju efektívne udržiavať," poznamenala hovorkyňa.

K dažďovej záhrade v ZŠ Miloša Janošku pribudla už aj bylinková. Za peniaze z eurofondov tam vybudovali tiež kompostovisko, ktoré využijú na zvyšky zo záhrad. V rámci projektu nakúpili škole demontované vtáčie búdky, deti ich zmontovali v školských dielňach. Niektoré poslúžia aj ako útočisko pre netopiere. "Snahou zamestnancov školy je, aby sme postupne revitalizovali školský pozemok na živú učebňu a pestrú školskú záhradu. Obnovou priestoru zároveň podporujeme biodiverzitu v centre mesta," priblížila riaditeľka školy Ružena Ratulovská.