Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Štátne nemocnice dostanú na dofinancovanie desiatky miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Dlh štátnych a univerzitných nemocníc tvorí viac ako 80 percent z dlhu v celom sektore, ktorý vlani stúpol na 817,03 milióna eur.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 2. mája (TASR) - Štátne nemocnice sa dofinancujú sumou 191 miliónov eur. Dostanú navyše aj 70 miliónov na pokrytie nárastu produkcie z dôvodu skracovania čakacích lehôt, zavádzania DRG systému, ako aj implementáciu optimalizácie siete nemocníc. Vyplýva to z informácie o opatreniach na podporu finančného zdravia verejných koncových nemocníc v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, ktorú vláda vzala vo štvrtok na vedomie.

"Bez dofinancovania ústavnej zdravotnej starostlivosti by hrozilo aj na rok 2024 ďalšie zadlžovanie nemocníc. SR čelí žalobe Európskej komisie pred Európskym súdnym dvorom za neskoré platby štátnych nemocníc. Komisia apeluje na SR, aby problém systémovo riešila, opakované kolá oddlžovania tento účel nesplnili. Náprava danej situácie a zastavenie zadlžovania môže mať zásadný vplyv na výšku sankcií, o ktorých sa bude v tomto roku zrejme rozhodovať," priblížilo ministerstvo zdravotníctva.

Ozrejmilo, že aj z pohľadu Európskej komisie iba zdroje nebudú dostatočným opatrením, a preto budú dodatočné zdroje naviazané na systémové zlepšenia merané prostredníctvom kľúčových výkonnostných ukazovateľov. Opatrenia budú zamerané na posilnenie kontroly, finančnej zodpovednosti a vnútorných procesov, ale aj na samotnú produkciu a efektívnosť nemocníc.

Dlh štátnych a univerzitných nemocníc tvorí viac ako 80 percent z dlhu v celom sektore, ktorý vlani stúpol na 817,03 milióna eur. Ide o medziročný rast o 4,61 milióna eur. Dlh mohol byť ešte vyšší, ak by nedošlo k dofinancovaniu. Ministerstvo priblížilo, že oddlženie už existujúcich dlhov rieši ako samostatný problém.