Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Požičovne ponúkajú ľuďom možnosť požičať si zdravotnícku pomôcku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zmluva o zapožičaní pomôcky trvá, kým je pomôcka potrebná alebo kým si ju človek nezabezpečí cez zdravotnú poisťovňu, prípadne nezakúpi z vlastných zdrojov.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Požičovne Slovenského Červeného kríža (SČK) ponúkajú ľuďom možnosť požičať si v prípade potreby zdravotnícku pomôcku. "Ak je u nás pomôcka v sklade, požičiavame ju hneď na základe podpísanej zmluvy. Mesačné poplatky sú podľa cenníka od pár eur do niekoľko desiatok eur," uviedol SČK na sociálnej sieti.

Pomôcky sú určené pre ľudí, ktorí sa potrebujú postarať o pacienta v domácom prostredí. "Zvyčajne prídu ľudia s tým, že príbuzného majú prepustiť o jeden - dva dni z nemocnice a sú zaskočení. Doma nemajú vytvorené podmienky a vybaviť pomôcku cez poisťovňu nejaký čas trvá. Musia k tomu navyše dokladovať správy od lekára a nie vždy na to majú čas, priestor či energiu," ozrejmila riaditeľka územného spolku SČK v Michalovciach Alena Kniežová.

Zmluva o zapožičaní pomôcky trvá, kým je pomôcka potrebná alebo kým si ju človek nezabezpečí cez zdravotnú poisťovňu, prípadne nezakúpi z vlastných zdrojov. Najviac sú podľa SČK žiadané elektrické polohovateľné postele, antidekubitné matrace, mechanické invalidné vozíky, chodúľky a toaletné stoličky. V súčasnosti SČK prevádzkuje 19 požičovní.