Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ivan Gašparovič poďakoval zdravotným sestrám za to, že neštrajkovali

Prezident SR Ivan Gašparovič (vpravo) prijal 25. mája 2012 v Prezidentskom paláci zástupkyne Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek a ocenené sestry a pôrodné asistentky. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ocenenie Biele srdce si dnes večer prevezme 30 sestier z celého Slovenska.

Bratislava 25. mája (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič dnes v Prezidentskom paláci poďakoval zdravotným sestrám za to, že v čase, keď lekári problémy v zdravotníctve riešili štrajkom, ony o svojich požiadavkách rokovali.

"Aj za to vám patrí vďaka, aj keď viem, že tých 50 miliónov rezerv, z ktorých vám majú uhradiť vaše mzdy, možno dostanete niekedy na jeseň a že to tiež nie je systémové riešenie," adresovala hlava štátu sestrám, ktoré si dnes podvečer prevezmú ocenenie Biele srdce.

Sestry podľa prezidenta pracujú v podmienkach, ktoré nevyhovujú ani im, ani pacientom a samotné zdravotníctvo dnes potrebuje ošetrenie. Poďakoval sa im, že napriek týmto podmienkam zostali pracovať na Slovensku. "Nesmieme sa hnevať ani na sestry, ktoré odišli k susedom, do zahraničia, lebo si chceli riešiť finančné problémy. Opustili svoju rodinu, ale tu vidia jedinú šancu, ako jej pomôcť financiami," podčiarkol Gašparovič.

Dodal, že je na zamyslenie, prečo sestry odchádzajú a prečo sa na Slovensku nedarí vytvoriť podmienky, aké majú sestry v zahraničí. "Kvitujem program novej vlády, ktorá si dala za úlohu nielen zlepšiť podmienky, ale aj hľadať systémové, nielen ad hoc riešenia," vyhlásil prezident. Ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) poďakoval za ambíciu riešiť problémy.

Ocenenie Biele srdce si dnes večer prevezme 30 sestier z celého Slovenska. Udeľuje ho Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSAPA) v troch kategóriách.

"Cena Biele srdce charakterizuje starostlivosť, poznanie a ľudskosť, ktoré sú najobsiahlejšou časťou duše a práce sestry. Oceňujeme ním sestry tak na celoslovenskej úrovni, ako aj na regionálnych úrovniach," uviedla prezidentka komory Mária Lévyová. Pred slávnostným galavečerom, na ktorom sa zúčastní aj manželka prezidenta SR Silvia Gašparovičová a ministerka Zvolenská, sa sestry dnes ešte zúčastnia na odbornom seminári.


Tu bude player