Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Anorexiu a bulímiu môžu u mladých ľudí spustiť aj diéty

Aj princezná Diana zápasila s bulímiou, zapríčinili ju problémy s tlakom médií a manželovou neverou. Foto: TASR/AP

Samotné liečenie anorexie a bulímie je beh na dlhé trate. Pomôcť dokáže okrem podpory rodiny a blízkych len odborník - psychológ či psychiater.

Košice 18. apríla (TASR) - Diéty u mladých dievčat alebo chlapcov môžu byť prvým signálom, že s ich stravovaním nie je niečo v poriadku.

Psychosomatické ochorenia mentálna anorexia a bulímia, ktoré vznikajú ako dôsledok porúch prijímania potravy, sa netýkajú len modeliek, ktoré chcú schudnúť. Upozorňujú na to dlhodobo aj lekári.

"Je to problém, ktorý vzniká niekde hlboko v detstve, tam sa nabaľujú nejaké smutné veci a duša dieťaťa dlhodobo trpí. Potom sa to prejaví týmto spôsobom," povedala pre TASR Gabina Weissová, vyliečená anorektička a bulimička a zároveň spisovateľka.

Svojich potomkov by si mali všímať hlavne rodičia, tí by mali zistiť, či majú nejaký problém s príjmom potravy.

Extrémne štíhla modelka
Foto: TASR/AP
"Je dobré poznať príznaky. Určite medzi ne patrí zvýšená nervozita, úzkostné stavy, podráždené reagovanie, keď sa dieťaťa pýtajú na jedlo," opísala Weissová.

Pri anorexii dochádza k manipulácii s jedlom, skrývaniu potravy, vyhýbaniu sa spoločnému stravovaniu s rodinou, stráneniu sa rodinných osláv. Jednoznačným znakom je podľa Weissovej aj nadmerné cvičenie.

"Túžbou je zbaviť sa kalórií, ktoré prijalo dievča alebo chlapec jedlom," vysvetlila. Bulímia je typická tým, že postihnutá osoba odchádza na toaletu vyvrátiť všetko zjedené jedlo po jeho požití.

Dôležitá je pre deti komunikácia v rodine. Začať sa rozprávať s tínedžermi vo veku, kedy už má problém, sa však zdá Weissovej neskoro. "Treba dbať, aby sa dieťa v tom, čo robí, cítilo fajn, pohodlne," zdôraznila ďalej Weissová.

Samotné liečenie anorexie a bulímie je beh na dlhé trate. Pomôcť dokáže okrem podpory rodiny a blízkych len odborník - psychológ či psychiater.

"Vyhľadať odbornú pomoc je dôležité, aby sa tou chorobou prešlo ľahšie a menej bolestivejšie a hlavne rýchlejšie. Naozaj každý týždeň, mesiac, rok môže byť kritický," povedala Weissová. Liečba nemôže byť úspešná bez toho, aby ju nepodporil samotný pacient. Odborníci sa môžu podľa Weissovej aj "rozkrájať", keď nejde o dobrovoľné rozhodnutie chorého.