Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Macron varuje, že všetci nacionalisti sú skrytí brexiteri

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Podľa prieskumov verejnej mienky by Macronom založenú centristickú stranu Obroda (RE) volilo v eurovoľbách 17 percent respondentov

Paríž 2. mája (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore pre týždenník The Economist varoval pred vzostupom nacionalistov v Európe. Označil ich za skrytých prívržencov vystúpenia svojich krajín z EÚ. Dodal, že títo takzvaní brexiteri berú európsky kontinent za "rukojemníka", pričom používajú rovnakú lživú rétoriku, informuje TASR.

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú konať od 6. do 9. júna.

Podľa prieskumov verejnej mienky by Macronom založenú centristickú stranu Obroda (RE) volilo v eurovoľbách 17 percent respondentov. Prieskumy volebných preferencií vo Francúzsku nateraz vedie krajne pravicové Národné združenie (RN) s 32 percentami, dopĺňa agentúra AFP.

Macron aj v súvislosti s tým vyzval Európanov, aby "sa zobudili". Poukázal na lživé tvrdenia nacionalistov, ktorí najprv deklarujú, že chcú, aby ich krajina bola silná, ale nepriznajú, že ich cieľom je zničiť ju.

Ako príklad Macron uviedol spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ, ktorú RN nepodporuje, pričom jej politici farmárom tvrdia, že s RN vo vláde im bude lepšie. "Ale odkiaľ vezmú 9,5 miliardy eur?" pýtal sa Macron v rozhovore.

"Je to svojím spôsobom, ako keby sme povedali, že nie je problém, ak zveríme banku lupičom," vyhlásil Macron.

Doplnil, že predsedníčka talianskej vlády Giorgia Meloniová, ktorá vedie postfašistickú stranu Bratia Talianska (FdI), má na rozdiel od francúzskeho RN "európsky prístup". Macron pripomenul, že Meloniová výrazným spôsobom podporila pakt o azyle a migrácii.