Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Venezuelská opozícia oznámila ukončenie rozhovorov s Madurovou vládou

Juan Guaidó, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rokovania o ukončení politickej krízy vo Venezuele sa pôvodne konali v Osle a následne sa presunuli na Barbados.

Caracas 16. septembra (TASR) - Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó uviedol, že rozhovory zamerané na vyriešenie politickej krízy v tejto krajine sa skončili - po vyše mesiaci, čo prezident Nicolás Maduro dialóg sprostredkovaný Nórskom prerušil. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Rokovania o ukončení politickej krízy vo Venezuele sa pôvodne konali v Osle a následne sa presunuli na Barbados. Maduro ich však 7. augusta v reakcii na nové sankcie Spojených štátov voči svojej vláde prerušil.

"Maduro prerušil proces vyjednávania so zavádzajúcim ospravedlnením," povedal Guaidó v stanovisku zverejnenom v nedeľu večer. "Po viac ako 40 dňoch, čo odmietol pokračovať, môžeme potvrdiť, že barbadoský systém (dialógu) sa skončil," dodal.

Nicolás Maduro bol opätovne zvolený za venezuelského prezidenta 20. mája 2018. Zlá ekonomická situácia v krajine prerástla do politickej krízy, keď sa Guaidó, predseda Národného zhromaždenia vyhlásil za dočasného prezidenta s odôvodnením, že opätovné zvolenie Madura nebolo legitímne.

Vodca venezuelskej opozície chce, aby Maduro odstúpil a konali sa nové voľby. Socialistický líder to však odmieta.

Guaidóa za legitímneho lídra Venezuely uznalo viac než 50 krajín vrátane Spojených štátov a väčšiny krajín Južnej Ameriky. Stále sa mu však nepodarilo prevziať moc od Madura.

Prezident Maduro, nasledovník Huga Cháveza, má doma silnú podporu armády a medzinárodne na jeho strane stoja Kuba, Rusko a Čína. Moskva začiatkom roka vyslala do Venezuely svojich vojenských expertov.