Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V júli došlo v krajinách EÚ k badateľnému nárastu počtu azylantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Krajiny najčastejšieho pôvodu žiadateľov o azyl boli Sýria, Afganistan a Venezuela.

Brusel 17. septembra (TASR) - Počet žiadostí o poskytnutie azylu v krajinách Európskej únie sa v júli tohto roku značne zvýšil. Uviedol to v utorok Európsky podporný úrad pre azyl (EASO).

Podporný azylový úrad so sídlom vo Vallete na Malte spresnil, že v júli bolo podaných 62.900 žiadostí o udelenie právnej ochrany, čo predstavuje nárast o 26 percent voči predošlému mesiacu, pričom ide o najvyššiu hodnotu od marca 2017.

Štatistiky, na ktoré sa odvoláva EASO, sa týkajú členských krajín Európskej únie, Nórska a Švajčiarska.

Zvýšenie počtu žiadostí o azyl možno podľa správy EASO "čiastočne" vysvetliť aj tým, že v júni bolo predložených len veľmi málo žiadostí. Ak sa však zohľadní prvý polrok, v období od začiatku januára do konca júla bol medziročný nárast počtu azylantov na úrovni 11 percent.

Krajiny najčastejšieho pôvodu žiadateľov o azyl boli Sýria, Afganistan a Venezuela, ktoré spolu tvorili takmer jednu tretinu všetkých uchádzačov o právnu ochranu v Únii.

Úrad EASO spresnil, že zodpovedné orgány v krajinách EÚ v júli spracovali 50.970 žiadostí a 65 percent žiadostí o azyl zamietli. V 28-člennej EÚ, Nórsku a Švajčiarsku bolo v júli 455.113 čakateľov na azyl.

Tlačová agentúra DPA v tejto súvislosti uviedla, že aj napriek tomu, že počet žiadostí o azyl narastá, situácia má ďaleko od maxima dosiahnutého v rokoch 2015 - 2016, keď v júli 2016 bolo podaných takmer 120.000 žiadostí o azyl.

Vlády EÚ sa už niekoľko rokov nevedia dohodnúť na reforme spoločnej azylovej a migračnej politiky. Táto otázka bude na programe budúcotýždňových rokovaní ministrov vnútra EÚ na Malte. Ich stretnutie je naplánované na 23. septembra.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)