Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

V Austrálii zadržali osoby napojené na mladíka, ktorý útočil v kostole

Kvetiny na plote pred kostolom na predmestí Wakeley v západnom Sydney v Austrálii 16. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Zástupca polície informoval, že všetci zadržaní sú mladiství a pravdepodobne plánovali ďalší útok. Pri razii zasahovalo až 400 policajtov.

Sydney 24. apríla (TASR) - Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. TASR píše na základe správy agentúry AFP

Zadržané osoby boli podľa slov polície spojení s mladíkom obvineným z pobodania asýrskeho biskupa a vyznávali "nábožensky motivovanú extrémistickú ideológiu".

Zástupca polície informoval, že všetci zadržaní sú mladiství a pravdepodobne plánovali ďalší útok. Pri razii zasahovalo až 400 policajtov.

Útok sa odohral v pondelok 15. apríla v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí mesta Sydney. Polícia útok označila za teroristický čin. Scéna útoku bola natočená a odvysielaná aj naživo na youtubovom kanáli asýrskej cirkvi, ktorá práve vysielala svoju bohoslužbu.

Na záberoch vidno muža, ktorý sa približuje k oltáru, dvíha pravú ruku a biskupa niekoľkokrát udiera nejasne rozlíšiteľným predmetom, čo medzi veriacimi vyvolalo paniku a krik. Na pomoc mu pribehlo viacero ľudí. Niekoľko z nich utrpelo zranenia.

AFP dodala, že sydneyská štvrť Wakeley, kde sa útok odohral, je centrom malej komunity asýrskych kresťanov, z ktorých mnohí utiekli do Austrálie pred prenasledovaním a vojnou v Iraku a Sýrii.

K útoku vo Wakeley došlo len niekoľko dní po tom, čo útočník v nákupnom centre v Sydney zabil šesť ľudí. Páchateľa tohto útoku neskôr zastrelil policajt. Podľa AFP nič nenaznačuje, že tieto dva incidenty navzájom súvisia.