Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

Na snímke hasiči hasia požiar po ruských útokoch, 27. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Ruskí predstavitelia predtým informovali o požiari rafinérie v meste Slavjansk-na-Kubani v Krasnodarskej oblasti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 27. apríla (TASR) - Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu, uviedol zdroj z prostredia tamojšieho rezortu obrany. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Podľa tohto zdroja zasiahla Ukrajina počas nočných útokov "kľúčové technologické zariadenia" v dvoch ropných rafinériách v juhoruskej Krasnodarskej oblasti.

Ruskí predstavitelia predtým informovali o požiari rafinérie v meste Slavjansk-na-Kubani v Krasnodarskej oblasti. Tamojšie štátne médiá v tejto súvislosti informovali, že toto zariadenie čiastočne pozastavilo svoju prevádzku.

Ruské ministerstvo obrany predtým naopak tvrdilo, že ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a okupovaným Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov údajne až 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko zase oznámil, že Rusko v sobotu masívne zaútočilo na energetickú infraštruktúru v troch oblastiach Ukrajiny, čo spôsobilo poškodenie na zariadeniach. Pri útokoch sa zranil najmenej jeden pracovník.

Podľa Haluščenka ruské údery cielili Dnepropetrovskú oblasť, ako aj Ľvovskú a Ivanofrankivskú oblasť na západe Ukrajiny.

Ukrajinské letectvo podľa agentúry AP informovalo, že Rusko v noci na sobotu útočilo na územie Ukrajiny 34 raketami, z čoho sa Kyjevu údajne podarilo dovedna 21 zostreliť.