Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Taliban 11 dní pred voľbami zabil najmenej 30 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Útok bol zacielený na Ghaního zhromaždenie pred prezidentskými voľbami v Afganistane, ktoré sa budú konať 28. septembra.

Kábul 17. septembra (TASR) - Najmenej 30 ľudí prišlo v utorok o život počas dvoch útokov v Afganistane, ku ktorým došlo 11 dní pred prezidentskými voľbami. Oba útoky spáchali samovražední atentátnici z hnutia Taliban, informovala agentúra Reuters.

Prvý z utorňajších útokov sa odohral v blízkosti predvolebného zhromaždenia afganského prezidenta Ašrafa Ghaního v severnej provincii Parván. Zomrelo pri ňom 24 ľudí a 31 ďalších utrpelo zranenia.

Útok bol zacielený na Ghaního zhromaždenie pred prezidentskými voľbami v Afganistane, ktoré sa budú konať 28. septembra. Hovorca prezidentovej volebnej kampane Hámid Azíz uistil, že Ghaní je v bezpečí a neutrpel žiadne zranenia.

Druhý útok otriasol centrom metropoly Kábulu. Explózia pred vchodom do zariadenia afganskej armády zabila najmenej šesť ľudí a ďalších 14 zranila. Neďaleko miesta výbuchu sa nachádza veľvyslanectvo USA.

K obom útokom sa bezprostredne prostredníctvom svojho hovorcu Zabíhulláha Mudžáhida prihlásilo afganské fundamentalistické hnutie Taliban.

Podľa Mudžahída jeden samovražedný útočník zasiahol príslušníkov prezidentskej ochranky, ktorý počas predvolebnej kampane na severe provincie Parván dohliadali na prezidenta Ghaního. Ďalší atentátnik podľa neho zaútočil na vojenskú základňu afganskej armády v Kábule.