Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Talianskeho exministra odsúdili v kauze predaja bytu v Monte Carle

Ilustračná snímka Foto: TASR

Fini je bývalý predseda strany Talianske sociálne hnutie (MSI), ktorú zbavil neofašistickej ideológie a premenil ju na Národnú alianciu.

Miláno 30. apríla (TASR) - Bývalého talianskeho vicepremiéra a ministra zahraničných veci Gianfranca Finiho v utorok odsúdili na dva roky a osem mesiacov vo väzení. Verdikt rímskeho súdu sa týka kauzy predaja bytu v meste Monte Carle, ktorý zdedila Finiho strana Národná aliancia. Informovala o tom agentúra AP.

Fini je bývalý predseda strany Talianske sociálne hnutie (MSI), ktorú zbavil neofašistickej ideológie a premenil ju na Národnú alianciu.

V rokoch 2004 až 2006 pôsobil na poste ministra zahraničných vecí vo vláde vtedajšieho premiéra Silvia Berlusconiho. Strana Bratia Talianska aktuálnej premiérky Giorgie Meloniovej má korene vo Finiho politických stranách.

Talianskemu politikovi hrozilo viacero obvinení vrátane prania špinavých peňazí v súvislosti s predajom bytu v roku 2015. Nehnuteľnosť, ktorú zanechala Národnej aliancii istá grófka, predali ešte v roku 2008 rodine Finiho partnerky za 300.000 eur, tá ho v roku 2015 predala za 1,36 milióna eur. Vyšetrovanie podvodu v súvislosti s touto transakciou bolo ukončené bez vznesenia obvinení.

Po druhom predaji sa v roku 2017 otvorilo nové vyšetrovanie. To viedlo k utorkovému verdiktu súdu v Ríme. Fini novinárom povedal, že ho oslobodili spod obvinenia z prania špinavých peňazí, ale odsúdili za schválenie predaja. V tejto kauze odsúdili aj Finiho partnerku, jej otca a brata na päť až šesť rokov vo väzení.

AP doplnila, že trest do troch rokov odňatia slobody sa v Taliansku zvyčajne nevykonáva a v prípade nenásilných trestných činov sa dlhšie tresty zvyčajne odpykávajú až po neúspešnom využití odvolaní.