Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Sýrsky prezident Asad vyhlásil ďalšiu amnestiu

Na snímke sýrsky prezident Bašár Asad. Foto: TASR/AP

Podobné amnestie vyhlásili v Sýrii už viackrát od začiatku tamojšej krízy v marci 2011, naposledy minulý rok.

Damask 15. septembra (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad vyhlásil v nedeľu amnestiu, ktorá sa týka všetkých trestných činov spáchaných pred 14. septembrom. Agentúra AP to uviedla s odvolaním sa na správu sýrskej štátnej tlačovej služby SANA.

Na základe príslušného prezidentského dekrétu budú tresty smrti zmiernené na doživotie, zatiaľ čo uložené doživotné tresty budú nahradené 20-ročným väzením s prípadným zachovaním povinnosti vykonávať nútené práce. Trestanci trpiaci nevyliečiteľným ochorením, akým je rakovina, budú prepustení na slobodu.

Asadov dekrét predpokladá aj všeobecnú amnestiu pre armádnych dezertérov, ktorí sa prihlásia v priebehu troch mesiacov, ak sa zdržiavajú v Sýrii, alebo v priebehu šiestich mesiacov, ak sú v zahraničí.

Podobné amnestie vyhlásili v Sýrii už viackrát od začiatku tamojšej krízy v marci 2011, naposledy minulý rok, pripomenula AP.

Asad sa medzitým stretol v nedeľu v Damasku s osobitným vyslancom ruského prezidenta pre Sýriu Alexandrom Lavrentievom a námestníkom ruského ministra zahraničných vecí Sergejom Veršininom. Urobil tak deň pred trojstranným summitom za účasti prezidentov Turecka, Iránu a Ruska v Ankare, ktorý bude venovaný aj situácii v severozápadnej sýrskej provincii Idlib.