Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Súd v Taliansku zbavil Berlusconiho obvinení z podplácania svedkov

Na archívnej snímke Silvio Berlusconi. FOTO TASR - Martin Baumann Foto: TASR - Martin Baumann

Súd spod rovnakých obvinení oslobodil aj ďalších 28 osôb - prevažne mladých žien. Berlusconiho právnik po vynesení stredajšieho rozsudku vyjadril mimoriadnu spokojnosť, píše agentúra ANSA.

Miláno 15. februára (TASR) - Súd v Miláne v stredu oslobodil bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho spod obvinení z podplácania svedkov. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Súd spod rovnakých obvinení oslobodil aj ďalších 28 osôb - prevažne mladých žien. Berlusconiho právnik po vynesení stredajšieho rozsudku vyjadril mimoriadnu spokojnosť, píše agentúra ANSA.

Prokuratúra tvrdila, že 86-ročný trojnásobný premiér ženám zaplatil, aby v predchádzajúcich procesoch nehovorili pravdu. Berlusconi čelil obvineniam zo zneužitia úradu a požadovania sexu od neplnoletej prostitútky. Pre nedostatok dôkazov bol oslobodený.

Aféra známa ako "bunga bunga" je spojená s tanečnicou z nočného klubu, Maročankou Karimou Mahrúgovou prezývanou Ruby. Zúčastňovala sa na divokých večierkoch v Berlusconiho vile v roku 2010, keď bol premiérom a ona mala iba 17 rokov.

Berlusconimu k súdnemu verdiktu zagratulovali jeho koaliční partneri vo vláde. Premiérka Giorgia Meloniová jeho oslobodenie označila za "skvelú správu".

Meloniová sa už v pondelok rozhodla, že vláda stiahne žalobu z minulého volebného obdobia a nebude od Berlusconiho žiadať odškodné. Právnik predchádzajúceho premiéra Maria Draghiho od Berlusconiho žiadal 10 a pol milióna eur za to, že svojím správaním spôsobil Taliansku zlú povesť na celom svete.

Podnikateľ a mediálny magnát Berlusconi (86) bol talianskym premiérom v rokoch 1994-1995, 2001-2006 a 2008-2011.