Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Po streľbe pred synagógou v Halle i na iných miestach sú dvaja mŕtvi

Dve osoby zahynuli v stredu pri streľbe blízko synagógy vo východonemeckom meste Halle. Informovali o tom agentúry DPA a AP. Foto: TASR/AP

Polícia napísala na Twitteri, že na mieste udalosti bolo vypálených niekoľko výstrelov a predpokladaní útočníci unikli autom.

Halle 9. októbra (TASR) - Po útoku neznámych ozbrojencov pred synagógou vo východonemeckom meste Halle, kde prišli o život najmenej dve osoby, hlásili v stredu streľbu aj z blízkeho mesta Landsberg. Informovali o tom agentúra DPA a spravodajský portál Bild.

Podrobnosti o incidente v Landsbergu, vzdialenom od Halle približne 15 kilometrov, nie sú zatiaľ známe. Podľa očitých svedkov, na ktorých sa odvoláva Bild, padli výstrely aj pred jednou predajňou kebabu v Halle.

Dve osoby zahynuli v stredu pri streľbe blízko synagógy vo východonemeckom meste Halle. Informovali o tom agentúry DPA a AP.
Foto: TASR/AP


Nemecké orgány vyhlásili v danej oblasti "výnimočnú situáciu" a presunuli do Halle všetky dostupné jednotky. Polícia vyzvala obyvateľov Halle i Landsbergu, aby nevychádzali von z budov.

Po streľbe pred synagógou v hallskej štvrti Paulus, kde navyše neznámi páchatelia hodili ručný granát na židovský cintorín, médiá informovali o pohybe najmenej dvoch osôb v maskovacom odeve, vyzbrojených strelnými zbraňami, ktorí unikali autom smerom na Lipsko. Jednu podozrivú osobu polícia medzičasom zadržala.



Polícia tiež oznámila, že v súvislosti s incidentom v Halle sprísnila bezpečnostné opatrenia pri synagóge a židovskom cintoríne v Drážďanoch.

Streľbu pri synagóge s obeťami na životoch hlásili počas židovského sviatku Jom kipur, ktorý je pre židovských veriacich jedným z najvážnejších sviatkov v roku.

Pri útoku v Halle prišli o život muž a žena, zranení sú ďalší ľudia


Obeťami stredajšieho útoku neznámych osôb vo východonemeckom meste Halle, ku ktorému došlo pred synagógou aj na iných miestach, boli jeden muž a jedna žena.

Muž bol podľa polície zastrelený pred stánkom s rýchlym občerstvením a žena prišla o život na ulici Humboldtstraße v blízkosti židovského cintorína, kam páchatelia hodili ručný granát.

Do univerzitnej nemocnice v Halle boli privezené dve zranené osoby, oznámil jej hovorca Jens Müller. Jednu z nich museli operovať, o druhom zranenom nie sú dostupné bližšie informácie.

Vyšetrovanie násilného činu prevzala Spolková prokuratúra. Jej hovorca uviedol, že to, či išlo o antisemitský čin, zatiaľ nie je známe.

Podľa zverejnených správ páchatelia údajne unikali smerom na mesto Lipsko. Jedného z nich sa však medzičasom zrejme podarilo zadržať. Okrem okolia miesta streľby polícia v Halle uzavrela aj železničnú stanicu.

Streľbu pri synagóge s obeťami na životoch hlásili z Halle počas židovského sviatku Jom kipur, ktorý je pre židovských veriacich jedným z najvážnejších sviatkov v roku.

"Aktuálny stav je taký, že sme v Halle zadržali jedného podozrivého – ide o osobu mužského pohlavia. V súčasnosti zisťujeme jej totožnosť a ihneď, ako to bude možné, budeme informovať o podrobnostiach. Najmenej jeden terorista je na úteku — všetko ostatné sú momentálne neurčité informácie. Je možné, že na úteku by mohli byť tri osoby, ale ako som povedal, teraz sú to len špekulácie. Čo sa týka motívu tohto činu, nateraz o ňom nemáme nijaké poznatky," povedal pre agentúru DPA hovorca polície v Halle Ralf Karlstedt.

Jeden z podozrivých sa dokonca pokúsil vniknúť do synagógy v štvrti Paulus, pred ktorou sa strieľalo. Zabránili mu v tom však členovia bezpečnostnej služby prítomní na mieste. Pre magazín Spiegel to potvrdil predseda židovskej náboženskej obce v Halle Max Privorozki. V synagóge sa v tom čase nachádzalo 70-80 ľudí. Veľký počet prítomných veriacich súvisel aj so začiatkom osláv židovského sviatku Jom kipur.

Podľa týždenníka Spiegel boli páchatelia najmenej dvaja. Po útoku sa rozdelili, pričom jeden z nich ušiel taxíkom a neskôr ho chytili na diaľnici. Saská polícia na svojom oficiálnom účte na Twitteri dementovala informácie o tom, že by sa jeden z podozrivých momentálne nachádzal v Lipsku.

Nemecké orgány vyhlásili v danej oblasti "výnimočnú situáciu" a presunuli do Halle všetky dostupné jednotky. Polícia vyzvala obyvateľov Halle i v 15 kilometrov vzdialenom Landsbergu, kde takisto došlo k streľbe, aby nevychádzali von z budov.

Bezpečnostné zložky predpokladajú podľa denníka Der Tagesspiegel, že útok sa cielene udial počas sviatku Jom kipur a zrejme mal údajne krajne pravicové pozadie. Jeden z páchateľov mal na prilbe pripevnenú kameru, čo pripomína útok austrálskeho pravicového extrémistu Brentona Tarranta na dve mešity na Novom Zélande, kde zastrelil 51 ľudí.

Bezpečnostné opatrenia boli sprísnené pred synagógami vo viacerými nemeckých mestách vrátane Drážďan, Lipska, Berlína či Frankfurtu nad Mohanom. Adekvátne bezpečnostné opatrenia prijala aj česká polícia, ktorá sa bude zameriavať na "kontrolu hraníc, letísk a synagóg," povedala pre Deník N hovorkyňa policajného prezídia Hana Rubášová.

Dve osoby zahynuli v stredu pri streľbe blízko synagógy vo východonemeckom meste Halle. Informovali o tom agentúry DPA a AP.
Foto: TASR/AP


Výberová chronológia streľby a iných ozbrojených incidentov v Nemecku za posledné tri roky


16. októbra 2016 - Teroristická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k smrtiacemu útoku nožom na 16-ročného chlapca v Hamburgu. Páchateľ ho dobodal pod Kennedyho mostom. Do rieky Alster sotil ten istý páchateľ aj 15-ročné dievča, ktoré obeť sprevádzalo.

25. októbra 2016 - Dvadsaťdeväťročný muž, ktorého v krátkom čase zadržali príslušníci policajnej jednotky osobitého určenia, zaútočil v Brémach nožom na chodcov, pričom štyrom spôsobil zranenia, dvom z nich vážne.

29. októbra 2016 - Štyria ľudia utrpeli bodné zrania pri útoku nožom, ku ktorému došlo na stanici metra a prímestských vlakov v centre nemeckého Frankfurtu nad Mohanom. Útok sa stal popoludní vo vnútri stanice metra a prímestských vlakov Hauptwache.

19. decembra 2016 - Pri útoku v Berlíne zahynulo 12 ľudí a vyše 50 utrpelo zranenia. Útočník - Tunisan Anis Amri - vošiel na vianočný trh ukradnutým kamiónom – jeho pôvodného vodiča z Poľska zastrelil. Amri neskôr zahynul v prestrelke s políciou na predmestí Milána.

9. marca 2017 - Hlavná železničná stanica v nemeckom meste Düsseldorf sa stala dejiskom útoku sekerou. Muža podozrivého z činu, pri ktorom došlo k zraneniu viacerých ľudí, sa policajtom podarilo zadržať.

13. júna 2017 - Vážne zranenia utrpela nemecká policajtka počas streľby na železničnej stanici na predmestí Mníchova. Zranených bolo viacero ľudí vrátane podozrivého, ktorého zadržali a vzali do väzby. Identifikovali ho len ako 37-ročného občana Nemecka.

29. júla 2017 - Jedna osoba prišla o život a šesť ďalších utrpelo zranenia po tom, ako muž napadol s kuchynským nožom niekoľko ľudí v supermarkete v Hamburgu, informovala nemecká polícia. Niektorí boli zranení vážne a odviezli ich do nemocnice.

7. apríla 2018 - Štyri životy vyhasli a 30 ďalších ľudí utrpelo zranenia, keď vodič Jens R. trpiaci psychickými problémami narazil do masy ľudí v centre mesta Münster v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. On sám sa stal piatou obeťou a zrejme aj konal so zámerom spáchať samovraždu.

3. júla 2018 - Pracovník bezpečnostnej služby na letisku v nemeckom meste Düsseldorf utrpel ťažké zranenia po tom, čo ho napadol útočník s nožom a bodol ho do hlavy. K útoku došlo v skorých ranných hodinách v príletovej hale letiska. Útočníka sa po krátkom čase na úteku podarilo zadržať, išlo o nemeckého Tunisana s psychickými problémami.

20. júla 2018 - V linkovom autobuse v meste Lübeck na severe Nemecka zaútočil 34-ročný rodák z Iránu nožom na cestujúcich a zranil desať z nich, z toho troch vážne. Vážnejším dôsledkom incidentu zabránil vodič autobusu smerujúceho do Travemünde.

24. júla 2018 - Linkový autobus v severonemeckom prístavnom meste Hamburg sa stal dejiskom útoku nožom. Útočníka, silne podnapitého 61-ročného nemeckého občana, ktorý podľa svedkov pokrikoval pred atakom antisemitské slogany, zadržali policajti. Poškodenú, 63-ročnú ženu, previezli s reznými ranami na tvári do nemocnice.

2. januára 2019 - Nemecké orgány vydali zatykač na 50-ročného muža z mesta Essen, ktorý bol po útokoch autom na viacerých miestach v Porúrí podozrivý z viacnásobného pokusu o vraždu. Motivovala ho nenávisť voči cudzincom. Zranil celkove osem ľudí, pričom jedenému z nich spôsobil ťažké zranenia.

22. júla 2019 – V meste Wächtersbach v spolkovej krajine Hesensko strieľal 55-ročný Nemec z auta na 26-ročného muža z Eritrey, ktorého ťažko zranil. Pri prehliadke domu strelca, ktorý sa neskôr sám zastrelil, našla polícia predmety naznačujúce jeho spojenie s krajne pravicovou extrémistickou scénou.

29. júla 2019 - Vo Frankfurte nad Mohanom sotil osemročného chlapca spolu s jeho matkou z nástupišťa na trať páchateľ eritrejského pôvodu v čase, keď do hlavnej stanice vchádzal vysokorýchlostný vlak ICE. Matka sa dokázala v poslednej chvíli zachrániť, chlapca však vlak zrazil a podľahol smrteľným zraneniam.

1. augusta 2019 - Polícia v Stuttgarte vyšetruje útok so smrteľnými následkami, ktorý sa odohral na jednej z miestnych ulíc a obeť bola pri ňom ubodaná zbraňou opisovanou ako "určitý druh meča". Blízko miesta činu zadržali 28-ročného občana Sýrie.

17. augusta 2019 - Dve obete na životoch si vyžiadal útok nožom, ktorého dejiskom bola železničná stanica v západonemeckom meste Iserlohn.