Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šesť poľských opozičných strán pôjde do eurovolieb spoločne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spolupráca v eurovoľbách by mohla pripraviť cestu pre prípadný spoločný postup opozície pred tohtoročnými voľbami do poľského parlamentu a budúcoročnými prezidentskými voľbami v Poľsku.

Varšava 24. februára (TASR) - Šesť poľských opozičných strán vytvorilo tzv. Európsku koalíciu pre májové eurovoľby. Informovala o tom v nedeľu poľská spravodajská stanica TVN24.

Poľská opozícia sa takto zjednotila v snahe efektívnejšie čeliť vládnej konzervatívnej strane Právo a spravodlivosť (PiS). Spolupráca v eurovoľbách by mohla pripraviť cestu pre prípadný spoločný postup opozície pred tohtoročnými voľbami do poľského parlamentu a budúcoročnými prezidentskými voľbami v Poľsku.

Aktuálne prieskumy verejnej mienky naznačujú, že PiS by mohla vo voľbách do európskeho aj poľského parlamentu prehrať práve so zjednotenou opozíciou.

Grzegorz Schetyna, predseda hlavnej opozičnej strany Občianska platforma (PO), uviedol, že novovytvorená predvolebná koalícia chce ochrániť Poľsko pred protieurópskymi silami, ktoré oslabujú pozíciu Varšavy v rámci EÚ.

Alianciu spoločne s PO vytvorili strany Moderná (Nowoczesna), Zväz demokratickej ľavice (SLD), Poľská ľudová strana (PSL), Strana zelených a strana Teraz!

Vládnuca strana PiS už v sobotu - v rámci predvolebnej kampane - prisľúbila Poliakom ďalšie sociálne výhody, z ktorých budú profitovať najmä mladí ľudia a dôchodcovia. Rozšírenie štedrého sociálneho programu, ktorý PiS zabezpečuje vedúcu pozíciu v prieskumoch verejnej mienky už od roku 2015, keď sa dostala k moci, oznámil na zjazde strany jej predseda Jaroslaw Kaczynski, informovala agentúra AP.

Kaczynski, ktorý je v Poľsku vôbec najvplyvnejším politikom, aktuálne čelí obvineniam, že bol zapletený do nezákonných obchodných rokovaní a že žiadal úplatok od podnikateľa.