Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

RE si pripomenula 25. výročie boja proti rasizmu a intolerancii

Foto: TASR/AP

Pred 25 rokmi totiž začala fungovať Európska komisia proti rasizmu a intolerancii (ECRI), ktorá je jedným z orgánov Rady Európy.

Brusel/Štrasburg 17. septembra (TASR) - Rada Európy (RE) si v utorok pripomenula štvrťstoročie boja proti rasizmu a intolerancii. Pred 25 rokmi totiž začala fungovať Európska komisia proti rasizmu a intolerancii (ECRI), ktorá je jedným z orgánov Rady Európy.

V dňoch 26. a 27. septembra sa bude v Paríži pri tejto príležitosti konať konferencia na vysokej úrovni, na ktorej sa zhodnotí činnosť a pokrok dosiahnutý v Európe v oblasti boja proti rasizmu a intolerancii. Jej účastníci tiež majú navrhnúť nové spôsoby, ako reagovať na nové výzvy v tejto oblasti.

Budú riešiť napríklad otázku, ako integrovať ľudí vystavených rasizmu a intolerancii a ako účinnejšie bojovať proti prejavom nenávisti v politických diskusiách. Hovoriť sa zrejme bude aj o tom, ako sa dajú využiť nové technológie a internet na prevenciu a boj proti diskriminácii, či aký právny rámec použiť na boj proti nenávistnému obsahu.

Na parížskej konferencii sa zídu predstavitelia RE, ministri, zástupcovia medzinárodných organizácií, inštitúcií pre rodovú rovnosť, občianskej spoločnosti a rôzni odborníci. Podujatie sa uskutoční pod záštitou francúzskeho predsedníctva Výboru ministrov RE, píše sa v utorkovom tlačovom vyhlásení Rady Európy.

Spravodajca TASR Jaromír Novak