Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Putin a Zelenskyj by sa mohli stretnúť v októbri

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Podľa denníka Kommersant má 18. septembra zasadnúť v bieloruskom Minsku trojstranná kontaktná skupina pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny.

Moskva 17. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj by sa mohli stretnúť v októbri, napísal v utorok denník Kommersant.

Podľa neho má 18. septembra zasadnúť v bieloruskom Minsku trojstranná kontaktná skupina pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny, pričom sa očakáva prijatie rozhodnutí, ktoré poskytnú príležitosť na stretnutie Putina a Zelenského.

Taktiež sa očakáva, že počas zasadnutia kontaktnej skupiny budú dohodnuté termíny na stiahnutie ozbrojených síl v Donbase spolu s finalizáciou a formalizáciou takzvaného "Steinmeierovho plánu".

"Ak sa tak stane, tak pravdepodobnosť, že prvé stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa uskutoční na októbrovom summite normandského formátu, bude takmer 100-percentná," uviedol denník Kommersant, ktorý citovala agentúra UNIAN.

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny.

Normandský formát vznikol v júni 2014, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli vtedajší ukrajinský prezident Petro Porošenko, šéf Kremľa Vladimir Putin, vtedajší francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Táto štvorica politikov po prvý raz diskutovala o spôsoboch vyriešenia konfliktu na Ukrajine.