Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prystajko: Tlak na Rusko je účinnejší ako mierotvorné misie

Vojaci ukrajinskej armády, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinský minister apeloval, že medzinárodné spoločenstvo musí splniť svoj sľub a vyvinúť tlak na Rusko, aby prestalo podporovať vojenský konflikt v Donbase.

Kyjev 15. septembra (TASR) - Ukrajina nebude vo svojej ústave robiť zmeny, pokiaľ ide o štatút Donbasu. Uviedol to minister zahraničných vecí Vadym Prystajko. Dodal, že základom legislatívnej reformy v krajine je decentralizácia.

V odpovedi na otázku, či sa plánujú zmeny a dodatky do ukrajinskej ústavy týkajúce sa osobitného štatútu Donbasu, Prystajko vyhlásil, že do ústavy "sa nebudú zavádzať žiadne osobitné a neosobitné štatúty."

Na tlačovej konferencii v rámci 16. výročného zasadnutia strategického fóra YES (Yalta European Strategy) Prystajko v sobotu informoval, že Ukrajina ponúka "strane, ktorá je teraz za demilitarizovanou zónou, aby pochopila, že šancou na jej rozvoj je decentralizácia." Poukázal na to, že regióny Donbasu - ako aj oblasti na ostatnom území Ukrajiny - sa v rámci decentralizácie môžu spájať a získavať tak nové príležitosti, najmä finančné. Dodal, že "toto je maximum, čo navrhneme" a vylúčil zmeny v ústave v tomto kontexte.

V samozvanej Doneckej ľudovej republike, vyhlásenej proruskými separatistami na východe Ukrajiny, takúto Kyjevom navrhovanú podobu decentralizácie označujú za neprijateľnú.

Šéf ukrajinskej diplomacie tiež podľa agentúry Ukrinform poznamenal, že vedenie krajiny neuvažuje o možnosti poskytnúť účastníkom konfliktu na východe krajiny úplnú amnestiu.

Uviedol tiež, že usporiadanie volieb na celom území Ukrajiny je možné až po stiahnutí "ruských vojsk z okupovaného Donbasu" a po vytvorení ďalších podmienok potrebných na slobodné vyjadrenie vôle občanov.

Za ideálnu označil situáciu, keď "sa voľby konajú súčasne na celom území nášho štátu v súlade s ukrajinskými právnymi predpismi."

Pripomenul, že v Donbase sa už dvakrát konali "falošné voľby", ktoré Ukrajina ani iné štáty sveta neuznali.

Prystajko vo svojom prejave vyjadril pochybnosti o efektívnosti mierových misií pri riešení konfliktov vo svete. Pripomenul tiež, že pri diskusii o mierotvornej misii v Donbase treba myslieť na to, že nebola zahrnutá do minských dohôd a nie je ani predmetom rokovaní v normandskom formáte.

Ukrajinský minister apeloval, že medzinárodné spoločenstvo musí splniť svoj sľub a vyvinúť tlak na Rusko, aby prestalo podporovať vojenský konflikt v Donbase. Vyslovil názor, že vyvíjanie tlaku na Rusko je účinnejšie ako mierotvorné misie.