Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Požiar si vynútil evakuáciu utečeneckého tábora na gréckom Samose

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predchádzali mu zrážky medzi migrantmi, pri ktorých utrpeli zranenia najmenej traja ľudia.

Atény 15. októbra (TASR) - Mohutný požiar si vynútil evakuáciu preplneného utečeneckého tábora na gréckom ostrove Samos vo východnej časti Egejského mora. Požiaru predchádzali zrážky medzi migrantmi, pri ktorých utrpeli zranenia najmenej traja ľudia, informovala agentúra DPA.

Tábor pri meste Vathi (Bathy) na Samose má kapacitu približne 650 osôb, ale v súčasnosti sa v ňom nachádza viac ako 5700 migrantov. Asi polovicu z nich tvoria ženy a deti.

V pondelok večer vypukli násilnosti medzi afganskými a sýrskymi obyvateľmi tábora. Najmenej traja ľudia pri nich utrpeli bodné poranenia a museli ich previezť do nemocnice. Polícia musela násilníkov rozohnať slzotvorným plynom. Osem osôb museli následne hospitalizovať s dýchacími ťažkosťami.

V priestore tábora zároveň vypukol rozsiahly požiar, ktorý sa podarilo dostať pod kontrolu až v utorok v skorých ranných hodinách. Stovky migrantov sa museli uchýliť do neďalekého niekoľkotisícového mesta Vathi. Pri požiari podľa dostupných informácií nikto neutrpel zranenia.

Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v tejto súvislosti upozornila na veľmi zlé podmienky (kapacitné, hygienické i bezpečnostné), ktoré panujú v preľudnených táboroch na gréckych ostrovoch Samos, Chios, Leros a Kos. Obyvateľov táborov, predovšetkým deti a iné zraniteľné osoby, treba podľa MSF čo najskôr evakuovať na grécku pevninu.

V septembri vypukol požiar v zrejme najpreľudnenejšom tábore Moria, ktorý sa nachádza na ostrove Lesbos. Zomrela pri ňom jedna žiadateľka o azyl a vyše desať ľudí utrpelo zranenia.