Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Posledné projekcie kresiel v EP naznačili zachovanie proeurópskych síl

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Aj tieto projekcie rozloženia politických síl v novom EP naznačili, že aj v najbližších piatich rokoch bude tejto inštitúcii dominovať Európska ľudová strana (EPP), avšak výrazne oslabená.

Brusel 27. mája (TASR) - Európsky parlament (EP) v pondelok aktualizoval projekcie rozdelenia kresiel v novom zložení tejto inštitúcie na základe výsledkov eurovolieb v členských krajinách EÚ.

Hovorca EP Jaume Duch Guillot potvrdil, že tieto projekcie vychádzajú z konečných výsledkov eurovolieb v siedmich krajinách (Cyprus, Česká republika, Fínsko, Francúzsko, Chorvátsko, Nemecko, Slovensko), z oficiálnych predbežných výsledkov z 19 krajín (Belgicko, Bulharsko, Dánsko, Estónsko, Grécko, Holandsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko, Malta, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko, Taliansko) a z vnútroštátnych odhadov v dvoch členských štátoch: Írsku a Spojenom kráľovstve.

Aj tieto projekcie rozloženia politických síl v novom EP naznačili, že aj v najbližších piatich rokoch bude tejto inštitúcii dominovať Európska ľudová strana (EPP), avšak výrazne oslabená, čo platí aj pre druhý najsilnejší subjekt, Progresívnu alianciu socialistov a demokratov (S&D). Výsledky eurovolieb posilnili liberálov a zelených a rozšírili počet členov euroskepticky zameraných frakcií.

Podľa týchto údajov nové zloženie 751-členného europarlamentu (do brexitu, potom bude mať EP 705 členov) voči stavu z roku 2014 by malo vyzerať nasledovne:

Európska ľudová strana (EPP) - 180 kresiel / strata 37 mandátov

Progresívnu aliancia socialistov a demokratov (S&D) - 146 kresiel / strata 43 mandátov

Aliancia liberálov a demokratov za Európu a hnutie Obroda (ALDE&R) spolu s rumunskou alianciou USR PLUS - 109 miest - / zisk 41 mandátov

Zelení/Európska slobodná aliancia (EFA) - 69 kresiel / zisk 20 mandátov

Európski konzervatívci a reformisti (ECR) - 59 kresiel / strata 15 mandátov

Európa národov a slobody (ENF) - 58 kresiel / zisk 21 mandátov

Európa slobody a priamej demokracie (EFDD) - 54 kresiel / zisk 9 mandátov

Európska zjednotená ľavica a Severská zelená ľavica (GUE/NGL) - 38 kresiel / strata 14 mandátov

Nezaradení poslanci - 8 kresiel / strata 10 mandátov

Ostatní (poslanci, ktorí sa neprikláňajú k žiadnej z existujúcich politických skupín v EP) - 29 kresiel


Zatiaľ posledné projekcie naznačili, že v novom EP budú mať stále prevahu proeurópske sily (ľudovci, socialisti, liberáli-centristi, zelení a ľavica) - 559 zo 751 kresiel.

Od roku 2009 sa v súlade s rokovacím poriadkom Európskeho parlamentu každá politická skupina musí skladať najmenej z 25 poslancov zvolených v najmenej siedmich členských štátoch EÚ.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)