Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Poslanci zvolili za premiéra Šalamúnových ostrovov Jeremiaha Maneleho

Na snímke z videozáznamu novozvolený premiér Šalamúnových ostrovov Jeremiah Manele reční počas tlačovej konferencie v Honiare na Šalamúnových ostrovoch vo štvrtok 2. mája 2024. Foto: TASR/AP

Manele je bývalým diplomatom, ktorý v roku 2019 ako šéf diplomacie cestoval do Číny, aby zoficiálnil nadviazanie diplomatických stykov s Pekingom namiesto Taiwanu.

Honiara 2. mája (TASR) – Parlament Šalamúnových ostrovov zvolil vo štvrtok za nového premiéra bývalého ministra zahraničných vecí Jeremiaha Maneleho. Ten prisľúbil pokračovať v zahraničnej politike tichomorskej ostrovnej krajiny, ktorou sa priblížila k Číne. Informovala o tom agentúra Reuters, píše TASR.

Generálny guvernér David Vunagi pred budovou parlamentu v hlavnom meste Honiara oznámil, že Maneleho v tajnom hlasovaní podporilo 31 poslancov a opozičný líder Matthew Wales dostal 18 hlasov.

Vývoj po parlamentných voľbách na Šalamúnových ostrovoch, v ktorých v apríli nezískala väčšinu žiadna politická strana, ostro sledujú Čína, USA a susedná Austrália vzhľadom na možný vplyv na regionálnu bezpečnosť.

Doterajší premiér Manasseh Sogavare budoval počas piatich rokov pri moci úzke vzťahy s Pekingom a v roku 2022 uzavrel bezpečnostný pakt s Čínou. Opoziční kritici ho obviňovali zo zneužívania čínskej politickej a hospodárskej podpory na zabezpečenie si moci. Sogavare sa o znovuzvolenie napokon neuchádzal a jeho strana podporila Maneleho.

Manele je bývalým diplomatom, ktorý v roku 2019 ako šéf diplomacie cestoval do Číny, aby zoficiálnil nadviazanie diplomatických stykov s Pekingom namiesto Taiwanu. Tento týždeň vyhlásil, že ponechá nezmenený "základ zahraničnej politiky – priatelia so všetkými a nepriatelia z nikým".