Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Audit na poľskom ministerstve obrany odhalil krádeže

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Potom prišiel nápad zaviesť postup, cez ktorý by sa kúpili drahé predmety a následne by ich týmto jednotlivcom odovzdali, dodal Tomczyk.

Varšava 25. apríla (TASR) - Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol vo štvrtok námestník ministra obrany Cezary Tomczyk. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry PAP.

Tomczyk na tlačovej konferencii vo štvrtok povedal, že audit sa začal v polovici decembra 2023 a odhalil "niekoľko nezrovnalostí".

"Po prehre bývalej vládnucej strany Právo a spravodlivosť vo voľbách rozdelil niekdajší minister obrany Mariusz Blaszczak šesť miliónov zlotých na odmeny svojim kolegom. Niektoré z týchto odmien boli odovzdané jednotlivcom, ktorí už nepracovali na ministerstve obrany a boli jasne nespôsobilí ich dostať," uviedol Tomczyk.

"Potom prišiel nápad zaviesť postup, cez ktorý by sa kúpili drahé predmety a následne by ich týmto jednotlivcom odovzdali," dodal Tomczyk.

Podľa tohto postupu mal minister Blaszczak podľa Vojenskej kontrarozviedky (SKW) odovzdať hodnotné predmety najdôležitejším ministrom zahraničných krajín.

Tomczyk povedal, že ministri zahraničných krajín ich nedostali a namiesto toho "skončili vo vreckách najbližších spoločníkov ministra národnej obrany Mariusza Blaszczaka".

"Výsledkom interného vyšetrovania je, že bolo identifikované množstvo takýchto predmetov," dodal.

Tomczyk tiež povedal, že SKW odovzdala prípad vojenskej polícii, ktorá upovedomila generálnu prokuratúru "o dôvodnom podozrení zo spáchania zločinu".