Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vo Francúzsku žije po Izraeli a Spojených štátoch najväčšia židovská populácia a je tiež domovom najväčšej moslimskej komunity v Európe.

Paríž 25. apríla (TASR) - Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili vo štvrtok miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Protest sa udial v areáli parížskej univerzity Sciences Po ešte v stredu večer. Univerzita vo vyhlásení uviedla, že zlyhalo viacero pokusov o to, aby sa študenti v pokoji rozišli. Nakoniec teda musela zakročila proti asi 60 študentom.

"Po dialógu s vedením univerzity sa väčšina demonštrantov rozhodla miesto opustiť," uviedli predstavitelia univerzity vo vyhlásení.

"Malá skupina študentov však odmietla odísť, a preto bolo prijaté rozhodnutie, že miesto vyprázdni polícia," informovali predstavitelia univerzity. Zároveň dodali, že protest zosilnil napätie, ktoré už na univerzite panuje.

Demonštrujúci študenti žiadali, aby Sciences Po prerušila väzby s univerzitami a firmami, ktoré sú podľa nich spolupáchateľmi genocídy v Pásme Gazy. Chcú tiež, aby univerzita skoncovala s údajným potláčaním propalestínskych prejavov na univerzite.

Propalestínske protesty sa v posledných týždňoch konajú aj na univerzitách v Spojených štátoch, kde mnohí študenti vyjadrujú svoje rozhorčenie z priebehu vojny Izraela s palestínskym militantmi hnutím Hamas v Pásme Gazy a z toho plynúcej humanitárnej krízy.

Vo Francúzsku žije po Izraeli a Spojených štátoch najväčšia židovská populácia a je tiež domovom najväčšej moslimskej komunity v Európe.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po októbrovom útoku Hamasu na Izrael, pri ktorom zomrelo približne 1160 ľudí, zväčša civilistov. Izrael na útok reagoval odvetnými údermi a neskôr aj pozemnou ofenzívou, ktoré si vyžiadali už najmenej 34.300 obetí na životoch, vyplýva z údajov gazského ministerstva zdravotníctva vedeného Hamasom.