Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Podpredseda Fideszu: Ak EPP pozastaví naše členstvo, vystúpime z nej

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Podpredseda Fideszu pripomenul, že v uplynulých dňoch jeho strana urobila ústupky a splnila podmienky predsedu frakcie EPP v Európskom parlamente Manfreda Webera.

Budapešť 20. marca (TASR) - Maďarská vládna strana Fidesz opustí Európsku ľudovú stranu (EPP) v prípade, ak predsedníctvo EPP v stredu v Bruseli rozhodne o dočasnom pozastavení jej členstva. V Bruseli to pre agentúru MTI uviedol minister riadiaci úrad vlády a podpredseda Fideszu Gergely Gulyás.

"Takéto rozhodnutie nedokážeme prijať, v prípade pozastavenia členstva okamžite opustíme EPP," zdôraznil Gulyás, podľa ktorého ide aj o dôstojnosť Maďarska.

Podpredseda Fideszu pripomenul, že v uplynulých dňoch jeho strana urobila ústupky a splnila podmienky predsedu frakcie EPP v Európskom parlamente Manfreda Webera.

Weber minulý týždeň po stretnutí s Orbánom zopakoval, že Fidesz si môže zachovať členstvo v EPP, ak maďarská vláda zastaví kampaň namierenú proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie, ak sa Orbán ospravedlní ostatným členom EPP a zabezpečí, aby Stredoeurópska univerzita (CEU) mohla zostať v Budapešti.

Orbán sa následne ospravedlnil lídrom členských strán EPP, ktoré žiadajú vylúčenie jeho strany Fidesz. V liste sa premiér ospravedlnil za "útočný tón", avšak podčiarkol, že na svojom politickom postoji aj naďalej trvá.

Maďarská vláda 15. marca ukončila spornú bilbordovú kampaň proti Junckerovi.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach