Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Petíciu proti vystúpeniu Británie z EÚ podpísalo vyše 600.000 ľudí

Westminsterský palác, sídlo britského parlamentu. Foto: TASR/AP

Aj keď je málo pravdepodobné, že vďaka tejto petícii vláda zmení svoj postoj k brexitu, iniciatívou doteraz neznámej predkladateľky M. A. Georgiadouovej sa britské vedenie bude musieť zaoberať.

Londýn 21. marca (TASR) - Petíciu požadujúcu zotrvanie Británie v Európskej únii podpísalo od stredy, keď bola zverejnená na vládnom webe, už viac ako 600.000 ľudí.

Veľký záujem o jej podpísanie spôsobil, že webová stránka britského parlamentu, na ktorej bolo možné pridať sa k signatárom, prestala byť dostupná.

V úvode k petícii sa píše, že "vláda už niekoľkokrát opakovala, že odchod Británie z EÚ si želá ľud". "S týmto tvrdením chceme skoncovať tak, že dokážeme podporu verejnosti pre zotrvanie v EÚ," uvádza sa v texte.

Aj keď je málo pravdepodobné, že vďaka tejto petícii britská vláda zmení svoj postoj k brexitu, iniciatívou doteraz neznámej predkladateľky Margaret Anne Georgiadouovej sa britské vedenie bude musieť zaoberať.

Podľa zákona totiž vláda musí reagovať na každú petíciu, ktorú podpíše viac ako 10.000 ľudí. Poslanci britského parlamentu o petíciách diskutujú v prípade, že počet signatárov prekročí hranicu 100.000.

S výzvou pridať sa k signatárom sa na svojich priaznivcov obrátili herci Hugh Grant a Jennifer Saundersová, spisovateľka a moderátorka Caitlin Moranová či bývalý hovorca labouristov Alastair Campbell.

Agentúra AP dodala, že vo štvrtok sa na sociálnej sieti Twitter objavilo päť nových hashtagov, ktoré súvisia so zotrvaním Británie v Európskej únii. Medzi nimi je aj #NotOnMySide, čo je odkaz na stredajší prejav premiérky Theresy Mayovej, v ktorom občanov ubezpečila: "Som na vašej strane" v úsilí o realizáciu výsledku referenda z roku 2016. V tomto plebiscite sa väčšina britských voličov vyslovila za ochod Británie z EÚ.