Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán: Nemožno nás vylúčiť ani pozastaviť naše členstvo

Maďarský premiér Viktor Orbán odchádza z tlačovej konferencie po predsedníctve Európskej ľudovej strany (EĽS), ktoré sa zaoberalo požiadavkou vylúčenia maďarského Fideszu zo svojich radov v Bruseli 20. marca 2019. Foto: TASR/AP

Predseda EPP Joseph Daul prostredníctvom Twitteru zverejnil, že za dočasné pozastavenie členstva Fideszu hlasovalo 190 delegátov a proti boli iba traja.

Budapešť 20. marca (TASR) - Fidesz nemožno vylúčiť z Európskej ľudovej strany (EPP) a nie je možné ani mu pozastaviť členstvo v nej, povedal podľa provládneho spravodajského servera Origo.hu v stredu v Bruseli predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v reakcii na rozhodnutie EPP.

"Rozhodli sme sa pre riešenie, v rámci ktorého prerušíme uplatnenie svojho práva hlasovať dovtedy, kým trojčlenný monitorovací výbor pripraví svoju správu. Potom budeme opäť rokovať," povedal Orbán novinárom a dodal, že rozhodnutie EPP je dobré.

"Svoju politiku nehodláme meniť: chceme silnú Európu," zdôraznil maďarský premiér, podľa ktorého zatiaľ nie je rozhodnuté, kam zasadnú poslanci Fideszu po májových eurovoľbách. Podčiarkol však, že to bude iba taká frakcia, ktorá bude odmietať prisťahovalectvo, bude presadzovať ochranu kresťanstva a nebude uzatvárať tajné dohody.

Predseda EPP Joseph Daul prostredníctvom Twitteru zverejnil, že za dočasné pozastavenie členstva Fideszu hlasovalo 190 delegátov a proti boli iba traja.

Súčasťou kompromisného riešenia, s ktorým nakoniec súhlasila aj maďarská vládna strana, je zriadenie trojčlenného monitorovacieho výboru, ktorý zohrá úlohu akejsi vyšetrovacej komisie. Tá by v horizonte šiestich mesiacov mala rozhodnúť o opätovnom obnovení členstva Fideszu v EPP.

spravodajca TASR Ladislav Vallach