Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

OPCW sa vyjadrila k tvrdeniam o chemických zbraniach na Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty minulý týždeň obvinili Rusko z toho, že proti ukrajinským silám použilo chemické zbrane, konkrétne zakázanú dusivú látku chlórpikrín.

Haag 7. mája (TASR) - Rusko a Ukrajina sa vzájomne obviňujú z použitia chemických zbraní na Ukrajine. Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) však v utorok informovala, že tvrdenia, ktoré v tomto smere od oboch strán dosiaľ dostala, neboli dostatočne podložené na to, aby mohla dospieť k takémuto záveru. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

"Ruská federácia aj Ukrajina sa navzájom obvinili a nahlásili (OPCW) tieto obvinenia z použitia chemických zbraní... Informácie, ktoré doteraz organizácii poskytli, spolu s informáciami, ktoré má už mala k dispozícii, nie sú dostatočne podložené," informovala OPCW so sídlom v Haagu.

Situáciu ohľadom "možného opätovného použitia toxických chemických látok ako zbraní" v bojoch však OPCW označila za "naďalej nestabilnú a mimoriadne znepokojivú".

Spojené štáty minulý týždeň obvinili Rusko z toho, že proti ukrajinským silám použilo chemické zbrane, konkrétne zakázanú dusivú látku chlórpikrín. V bojoch s ukrajinskými silami malo podľa amerického rezortu diplomacie použiť aj "prostriedky na potláčanie nepokojov", za aké sa považuje napríklad slzotvorný plyn. V oboch prípadoch tak malo porušiť Dohovor o chemických zbraniach (CWC), na dodržiavanie ktorého dohliada OPCW.

Moskva obvinenia poprela, pričom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ich označil za "úplne nepodložené".