Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

FOTO: NEBESKÉ DIVADLO: Takto vyzeralo úplné zatmenie slnka

Mesiac takmer zakrýva slnko počas úplného zatmenia Slnka v meste Sherbrooke, v kanadskom Quebecu 8. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Úplné zatmenie Slnka nastáva, keď sa Slnko, Mesiac a Zem zoradia do jednej priamky. V jednotlivých oblastiach v Severnej Amerike trvalo maximálne štyri minúty a 28 sekúnd.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington/Ottawa/Mexiko 9. apríla (TASR) - Milióny ľudí v Mexiku, Spojených štátoch a Kanade mali v pondelok možnosť pozorovať úplne zatmenie Slnka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Astronomické divadlo sa začalo v Mexiku tesne po 11.00 h miestneho času, keď tma zahalila letovisko Mazatlán na pobreží Tichého oceánu. Úplne zatmenie Slnka bolo následne možné pozorovať v 15 štátoch USA. Na záver ho mohli sledovať obyvatelia východokanadskej provincie Newfoundland a Labrador, ktorá leží pri Atlantickom oceáne. Z ďalších oblastí severoamerického kontinentu bolo možné pozorovať aspoň čiastočné zatmenie Slnka.

Mesiac čiastočne zakrýva slnko počas úplného zatmenia Slnka v meste Eagle Pass, v americkom štáte Texas 8. apríla 2024.
Foto: TASR/AP


V americkom štáte Texas pozorovanie komplikovala oblačnosť. V meste Mesquite východne od Dallasu sa zhromaždili stovky ľudí, ktorí jasali, keď sa mraky rozplynuli tesne pred úplným zatmením. Miestne úrady obyvateľom pripomenuli, že posledné úplne zatmenie Slnka sa v týchto končinách odohralo v 70. rokoch 19. storočia. Počasie sa na poslednú chvíľu zlepšilo aj neďaleko Austinu.

Najlepšie podmienky na pozorovanie vzácneho nebeského úkazu boli v štáte Arkansas, regióne Nové Anglicko a v kanadských provinciách New Brunswick a Newfoundland a Labrador. Tzv. pás totality, odkiaľ bolo úplné zatmenie Slnka možné v pondelok pozorovať, prechádzal aj cez mestá Indianapolis, Cleveland, Buffalo, a Montreal.

Mesiac zakrýva slnko počas úplného zatmenia Slnka v meste Carbondale, v americkom štáte Illinois 8. apríla 2024.
Foto: TASR/AP


Úplné zatmenie Slnka nastáva, keď sa Slnko, Mesiac a Zem zoradia do jednej priamky. V jednotlivých oblastiach v Severnej Amerike trvalo maximálne štyri minúty a 28 sekúnd.

Ľudia sa pozerajú cez solárne okuliare počas úplného zatmenia Slnka v meste Eagle Pass, v americkom štáte Texas 8. apríla 2024.
Foto: TASR/AP


Na kombo snímke sprava mesiac postupne zakrýva slnko počas úplného zatmenia Slnka v mexickom meste Mazatlan 8. apríla 2024.
Foto: TASR/AP