Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarský súd prepustil kapitána lode Viking Sygin na kauciu na slobodu

Na snímke kvety sú položené pod Margitiným mostom na mieste potopenia vyhliadkovej lode 2. júna 2019 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania Ukrajinec po nehode výletnej lode v Budapešti vymazal údaje zo svojho telefónu, dodala prokuratúra.

Budapešť 12. júna (TASR) - Maďarský odvolací súd po zložení kaucie 15 miliónov forintov (46.248 eur) prepustil na slobodu ukrajinského kapitán výletnej lode Viking Sygin Jurija C., ktorý je podozrivý, že 29. mája spôsobil tragickú zrážku s vyhliadkovou loďou v Budapešti. Informoval o tom v stredu spravodajský server 24.hu.

"Súd nariadil, že kapitán sa musí každý týždeň osobne hlásiť vyšetrovacím orgánom," povedal pre 24.hu jeho obhajca Gábor M. Tóth, podľa ktorého Ukrajinec bude musieť nosiť elektronický náramok a nebude môcť opustiť územie maďarského hlavného mesta.

Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania Ukrajinec po nehode výletnej lode v Budapešti vymazal údaje zo svojho telefónu, dodala prokuratúra.

Prvostupňový súd 1. júna rozhodol, že 64-ročný Ukrajinec pôjde na mesiac do vyšetrovacej väzby. Prokurátor sa proti rozhodnutiu súdu odvolal. Právny zástupca Ukrajinca už vtedy avizoval, že jeho klient je kauciu ochotný zložiť.

K zrážke vyhliadkovej a výletnej lode došlo 29. mája krátko po 21.00 h pod Margitiným mostom. Vyhliadková loď s 33 juhokórejskými turistami a dvojčlennou posádkou sa následne v priebehu siedmich sekúnd potopila. Bezprostredne po zrážke sa z vôd Dunaja podarilo zachrániť sedem ľudí. V súčasnosti je jedna nájdená obeť ešte neidentifikovaná a štyria sú nezvestní, počet identifikovaných obetí stúpol na 21.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)