Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maas:Požiadavku USA, aby Európa prijala bojovníkov IS, je ťažké splniť

Na archívnej snímke Heiko Maas. Foto: TASR/AP

Donald Trump v sobotu Britániu a ostatných európskych spojencov požiadal, aby si prevzali naspäť viac ako 800 militantov Islamského štátu, ktorí boli zajatí v Sýrii, a aby ich postavili pred súd.

Berlín 18. februára (TASR) - Naplnenie požiadavky amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby európski spojenci prevzali naspäť 800 bojovníkov Islamského štátu (IS) zajatých v Sýrii, bude "neobyčajne náročné". Povedal to v nedeľu nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, ktorého vyjadrenie priniesla agentúra DPA.

Maas v programe televízie ARD povedal, že ich návrat bude možný, "keď sa bude dať zabezpečiť, že títo ľudia budú okamžite postavení pred súd a budú držaní vo väzbe".

Úrady na to podľa neho budú potrebovať informácie a kriminálne vyšetrovanie, čo sa nedá zaručiť.

Ľuďom s nemeckým občianstvom bolo umožnené vrátiť sa do krajiny, dodal. V Sýrii však v súčasnosti neexistuje spôsob, ako preveriť ich požiadavky. Na ďalšom postupe sa Nemecko podľa jeho slov dohodne s Francúzskom a Britániou.

Americký prezident Donald Trump v sobotu Britániu a ostatných európskych spojencov požiadal, aby si prevzali naspäť viac ako 800 militantov Islamského štátu, ktorí boli zajatí v Sýrii, a aby ich postavili pred súd.

Trump vyhlásil, že kalifát teroristickej organizácie v Iraku a Sýrii "pripravený k pádu" a "nebolo by dobrou alternatívou, keby sme ich museli prepustiť". Dodal, že USA nechcú sledovať ako títo bojovníci IS prenikajú do Európy, kam sa očakáva, že sa vrátia.