Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Líder labouristov sa nebude snažiť zvrátiť brexit

Jeremy Corbyn Foto: TASR/AP

Labouristi v prieskumoch ďaleko zaostávajú za vládnucou Konzervatívnou stranou. Voľby sa budú konať o mesiac - 8. júna.

Londýn 9. mája (TASR) - Líder hlavnej britskej opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn prisľúbil dnes napravenie "zmanipulovaného" ekonomického systému v prípade, ak zvíťazí v júnových parlamentných voľbách. Povedal však, že sa nebude snažiť zvrátiť rozhodnutie o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Corbyn v dnešnom prejave vyhlásil, že hospodárstvo je "stále zmanipulované v prospech bohatých a mocných", a sľuboval zameranie sa na "daňových podvodníkov, zlodejských šéfov, nenásytných bankárov".

Labouristi v prieskumoch ďaleko zaostávajú za vládnucou Konzervatívnou stranou. Voľby sa budú konať o mesiac - 8. júna.

Corbyn vyzýva voličov, aby zaňho hlasovali ako za protisystémového kandidáta. "Ľudia sú odcudzení politike a politikom," vyhlásil.

Dlhoročný socialista však vedie stranu nejednotnú v otázke svojho vedenia, ktoré mnohí labouristickí poslanci považujú za katastrofálne.

Labouristi sú rozdelení aj v otázke brexitu, zatiaľ čo konzervatívna premiérka Theresa Mayová urobila z odchodu z EÚ stredobod svojej kampane. Mayová tvrdí, že voliči by mali zväčšiť parlamentnú väčšinu konzervatívcov, aby tým posilnili pozíciu Británie na rokovaniach s EÚ.

Mnohí labouristickí voliči - a väčšina poslancov tejto strany - podporili vo vlaňajšom referende zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ. Corbyn však zdôraznil, že otázka brexitu "už bola vyriešená".

"Otázkou je teraz, aký brexit si želáme," dodal s prísľubom, že labouristická vláda by chránila britský priemysel a pracovné miesta.