Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

KĽDR oznámila, že rozhovory s USA by mohli byť o niekoľko týždňov

Americký prezident Donald Trump (vľavo) a Kim Čong-un Foto: TASR/AP

V pondelkovom vyhlásení predstaviteľa severokórejského ministerstva zahraničných vecí sa uvádzalo, že blížiace sa rozhovory na pracovnej úrovni budú rozhodujúce.

Soul 16. septembra (TASR) - Severná Kórea v pondelok oznámila, že diplomatické rozhovory so Spojenými štátmi by sa mohli obnoviť do "niekoľkých týždňov". Nebude však uvažovať o tom, že sa vzdá svojich jadrových zbraní, kým nebudú vonkajšie hrozby úplne odstránené, uviedla tlačová agentúra AP.

V pondelkovom vyhlásení predstaviteľa severokórejského ministerstva zahraničných vecí sa uvádzalo, že blížiace sa rozhovory na pracovnej úrovni budú rozhodujúce. Určia totiž podľa neho osud a smerovanie diplomacie medzi Pchjongjangom s Washingtonom.

Rokovania medzi oboma krajinami sa zastavili po februárovom summite severokórejského vodcu Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa vo vietnamskej metropole Hanoj, keďže toto stretnutie stroskotalo na nezhodách okolo uvoľnenia sankcií výmenou za severokórejské kroky v odzbrojovaní.

Vo vyhlásení predstaviteľa severokórejského ministerstva sa tiež uvádzalo, že diskusie o denuklearizácii (odstránení jadrových zbraní) Severnej Kórey budú možné iba vtedy, ak "budú jasne, bez akýchkoľvek pochybností odstránené nebezpečenstvá a prekážky, ohrozujúce jej systém bezpečnosti a brzdiace jej rozvoj".