Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Juh Číny zasiahnu záplavy, aké sa vyskytujú raz za storočie

Ilustračné foto. Foto: TASR Henrich Mišovič

Čína má skúsenosti s extrémnymi poveternostnými podmienkami. V posledných rokoch však krajinu trápia aj záplavy, suchá a rekordné horúčavy.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Peking 21. apríla (TASR) - Niektoré časti južnej Číny zasiahnu silné záplavy, aké sa vyskytujú približne raz za storočie, uviedli v nedeľu tamojšie médiá. Úrady zvyšujú v dôsledku silných dažďov preventívne opatrenia proti katastrofám. TASR informuje na základe agentúr AFP a Reuters.

Prívalové dažde zasiahli od štvrtka rozsiahle územie provincie Kuang-tung a rozvodnili vodné toky riek. V tejto oblasti, kde žije približne 127 miliónov ľudí, platí naďalej výstraha pred silnými búrkami. Ako informovali médiá, v dôsledku zosuvov pôdy sa zranilo najmenej šesť ľudí, píše AFP.

Podľa televízie CCTV by mali od pondelkového rána záplavy zasiahnuť najmenej tri oblasti s výškou až 5,8 metra nad varovným limitom riek. Rozsiahle povodne, ktoré si tamojší obyvatelia nepamätajú mnoho rokov, by mali zasiahnuť viacero miest.

Úrady spustili núdzový plán s cieľom urýchliť distribúciu prostriedkov a materiálnej pomoci, aby ľuďom zabezpečili jedlo, oblečenie, vodu a miesto na život. Niektoré školy už ohlásili zrušenie pondelkového vyučovania.

Čína má skúsenosti s extrémnymi poveternostnými podmienkami. V posledných rokoch však krajinu trápia aj záplavy, suchá a rekordné horúčavy.