Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Iránsky prezident Raísí trvá na zahaľovaní žien v krajine

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v Teheráne 9. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Reštrikcie za nedostatočné prekrytie vlasov šatkou sa v Iráne opäť zintenzívnili od začiatku nového perzského roka - 20. marca.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Teherán 22. apríla (TASR) - Veliteľ Zboru islamských revolučných gárd v Teheráne Hasan Hasanzáde oznámil vytvorenie novej štruktúry na kontrolu dodržiavania prísneho kódexu obliekania žien v Iráne. Cieľom existencie novej zložky je zabezpečiť aj to, že ženy budú hidžáb na verejných miestach nosiť "zodpovednejším spôsobom".

Toto oznámenie nasleduje po správach, že iránske úrady v posledných týždňoch zintenzívnili kontroly rešpektovania morálky. Zábery z pouličných razií, ktoré sa objavili v médiách, zachytávajú aj drsné zaobchádzanie bezpečnostných zložiek a príslušníčok mravnostnej polície s narušiteľkami, uvádza sa v správe iránskej služby Rádio Sloboda (RFE/RL).

Napriek protestom spoločnosti iránsky prezident Ebráhím Raísí trvá na zachovaní takýchto prísnych kontrol, informovala v pondelok agentúra DPA.

"Rešpektovanie pravidla o nosení šatky nie je pre iránske ženy len náboženská, ale aj politická a právna povinnosť," vysvetlil Raísí v nedeľu. Podľa neho práve z tohto dôvodu niet pochýb, že kontroly rešpektovania pravidiel sa musia dôsledne vykonávať aj naďalej.

Reštrikcie za nedostatočné prekrytie vlasov šatkou sa v Iráne opäť zintenzívnili od začiatku nového perzského roka - 20. marca, pričom pomerne často dochádza aj k fyzickým stretom medzi ženami a strážcami morálky.

Celoštátne protesty proti noseniu hidžábu vypukli v Iráne v septembri 2022 po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela vo väzení po tom, ako ju na ulici zadržali pre nerešpektovanie pravidiel obliekania žien.

Na znak solidarity s ňou čoraz viac Iránok ignoruje povinné zahaľovanie. Vynucovanie si dodržiavania tohto pravidla však kritizuje aj časť duchovných, ktorí sú presvedčení, že ženy nemožno zmeniť na zbožné a oddané moslimky s použitím násilia.