Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Irán popiera nákup ruských stíhačiek Suchoj Su-35

Ilustračné foto. Foto: TASR Jaroslav Novák

Po zlyhaní jadrovej dohody z roku 2015 Irán posilnil svoje vzťahy s Ruskou Federáciou, ktorej pomáha s vojenskou logistikou vo vojne na Ukrajine.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Teherán 21. apríla (TASR) - Irán poprel medializované správy, podľa ktorých mu Rusko má údajne dodať stíhačky najnovšej generácie Suchoj Su-35. Uviedla to v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na iránsku tlačovú agentúru Fararu.

Medializované informácie v iránskych médiách sa odvolávali na správu z agentúry SNN, ktorá má blízko k Iránskym revolučným gardám. Avšak po konzultáciách s iránskym ministerstvom obrany SNN na sociálnej sieti Telegram správu vzápätí dementovala.

Ministerstvo obrany minulý rok oznámilo, že okrem stíhačiek Su-345 Irán nakúpil z Ruska aj bojové helikoptéry Mi-28H a Yak-130. Podľa Fararu sa však dodávka stíhačiek nakoniec neuskutočnila pre protesty zo strany Izraela a niektorých arabských štátov v Perzskom zálive. Neoficiálne informácie uvádzali, že iránsko-ruská dohoda mala pôvodne zahŕňať dodanie 24 nových stíhačiek.

Po zlyhaní jadrovej dohody z roku 2015 Irán posilnil svoje vzťahy s Ruskou Federáciou, ktorej pomáha s vojenskou logistikou vo vojne na Ukrajine. Západ obviňuje Teherán z dodávok takzvaných kamikaze dronov, ktoré Rusko opakovane použilo v ukrajinskom konflikte. Irán to popiera.