Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Húsíovia sa Saudskej Arábii vyhrážajú ďalšími útokmi

Šiitskí povstalci, tzv. húsíovia Foto: TASR AP

Spojené štáty zo zodpovednosti za útoky obviňujú Irán, čo iránski predstavitelia odmietajú.

Saná 16. septembra (TASR) - Jemenskí šiitskí povstalci známi ako húsíovia, ktorí sa prihlásili k sobotňajším útokom dronmi na saudskoarabské ropné zariadenia, varovali v pondelok Rijád, že proti jeho kľúčovej infraštruktúre môžu podniknúť ďalšie takéto operácie. Informovala o tom agentúra AFP.

"Ubezpečujeme saudský režim, že naša dlhá ruka dosiahne všade, kam budeme chcieť, a kedykoľvek, keď budeme chcieť," uviedol vojenský hovorca húsíov Jahjá Sarí.

K sobotňajšiemu útoku na dve veľké ropné zariadenia v Saudskej Arábii sa prihlásili práve húsíovia údajne podporovaní Iránom. Podľa húsíov bolo pri ňom použitých desať dronov. Terčom jedného útoku bol spracovateľský závod štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti Saudi Aramco v Bikajku, ležiacom neďaleko pobrežného mesta Dammán vo Východnej provincii. Druhým miestom útoku bolo podľa saudskoarabského ministerstva vnútra ropné pole Churajs.

Spojené štáty zo zodpovednosti za útoky obviňujú Irán, čo iránski predstavitelia odmietajú.

Jemenskí povstalci v posledných mesiacoch zintenzívnili útoky raketami a dronmi na ciele v susednej Saudskej Arábii, ktorá je regionálnym rivalom Teheránu. Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie sa od roku 2015 zapája do občianskej vojny v Jemene, kde bojuje proti húsíom na strane medzinárodne uznávanej jemenskej vlády.