Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Holandský parlament chce prešetriť postup Ukrajiny pred haváriou MH17

Pohľad na časť zrekonštruovaného lietadla malajzijskej leteckej spoločnosti Malaysia Airline, let MH17 pred začiatkom zverejnenia správy Holandskej rady pre bezpečnosť o príčinách havárie boeingu na Ukrajine, 13. októbra 2015 v holandskom meste Gilze-Rijen. Foto: TASR/AP

Toto rozhodnutie prijal holandský parlament v utorok jednomyseľne.

Amsterdam 9. októbra (TASR) - Holandský parlament podporil návrh politickej strany Kresťanskodemokratická výzva (CDA), aby sa viedlo dodatočné vyšetrovanie okolností, prečo nebol v čase katastrofy lietadla MH17 pred vyše piatimi rokmi vzdušný priestor nad východnou Ukrajinou uzavretý.

Toto rozhodnutie prijal holandský parlament v utorok jednomyseľne, informovala v stredu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tweet poslanca za CDA Chrisa van Dama.

Veľvyslanec Ukrajiny v Holandsku Vsevolod Čencov vyjadril sklamanie, že sa opäť objavujú špekulácie týkajúce sa tejto záležitosti, ktoré podľa neho odvádzajú pozornosť od skutočného vyšetrovania a hľadania osôb zodpovedných za katastrofu stroja linky MH17.

Poznamenal tiež, že za posledných päť rokov Ukrajina s Holandskom pri vyšetrovaní prípadu MH17 úzko spolupracovala a poskytla všetky komplexné informácie - vrátane informácií o problematike neuzatvorenia vzdušného priestoru.

Podľa správ Medzinárodného vyšetrovacieho tímu (JIT) bolo lietadlo Boeing 777 smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru zostrelené raketou ruského systému BUK.

Holandskí poslanci v tejto súvislosti začiatkom októbra vyzvali šéfa diplomacie Stefa Bloka, aby zistil, prečo lietadlo dostalo povolenie preletieť nad Ukrajinou, keď v jej východných regiónoch prebiehali boje.

Holandská bezpečnostná rada už totiž v roku 2015 uviedla, že existoval dostatok dôvodov na uzavretie ukrajinského vzdušného priestoru.

Amsterdamský denník Parool v tejto súvislosti upozornil, že holandská vláda sa "zdráhala" klásť Ukrajine nepríjemné otázky, pretože Kyjev bol spojencom a bol úzko zapojený do vyšetrovania celej udalosti.

Na rozdiel od Ruska, odkiaľ pochádzal systém BUK, Ukrajina sa za katastrofu letu MH17 pred vyšetrovacími orgánmi nezodpovedá.

Doteraz úzke vzťahy medzi Ukrajinou a Holandskom sa však naštrbili po tom, ako Kyjev začiatkom septembra v rámci vzájomnej výmeny zadržiavaných osôb vydal do Ruska pravdepodobného svedka udalosti Vladimira Cemacha, čo znemožní jeho ďalšie vyšetrovanie - napríklad holandskou prokuratúrou.

Na základe vyšetrovania JIT budú za katastrofu letu MH17 od marca 2020 súdení Rusi Igor Girkin, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko.

Boeing 777 leteckej spoločnosti Malaysia Airlines, ktorý letel na linke MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, havaroval v Doneckej oblasti 17. júla 2014. Na palube sa nachádzalo 298 ľudí, pri páde lietadla všetci zahynuli.