Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nová vláda Grécka sa prvýkrát zišla tri dni po voľbách

Na snímke členovia nového gréckeho vládneho kabinetu gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa (v strede vpravo) po prvom zasadnutí po nedeľných predčasných voľbách v Aténach 10. júla 2019. Foto: TASR/AP

Premiér Mitsotakis na stredajšom zasadnutí prisľúbil zefektívnenie fungovania vlády.

Atény 10. júla (TASR) - Nová grécka vláda premiéra Kyriakosa Mitsotakisa sa v stredu zišla na svojom prvom zasadaní, na ktorom avizovala plány rozsiahlych reforiem. Prvá schôdza 18-členného kabinetu sa konala len tri dni po predčasných parlamentných voľbách, v ktorých zvíťazila dovtedajšia stredopravá opozičná strana Nová demokracia (ND).

Premiér Mitsotakis na stredajšom zasadnutí prisľúbil zefektívnenie fungovania vlády. Jedným z jej prvých krokov bude to, že predloží parlamentu návrh daňových úľav, ktoré ND sľubovala v rámci svojej volebnej kampane, informovala agentúra AP.

"Dokazujeme, že sme pripravení. Už sme začali pracovať," vyhlásil Mitsotakis na prvom zasadnutí vlády, ktoré v priamom prenose vysielala grécka verejnoprávna televízia ERT. Nový premiér zložil prísahu v pondelok a jeho ministri v utorok.

Všetci členovia vlády dostali od premiéra zoznam úloh, ktoré majú splniť do decembra 2019. V rámci reformného balíka chce kabinet podniknúť aj kroky smerom k digitalizácii a zefektívneniu činnosti štátneho aparátu.

Podľa agentúry AP je nová vláda tvorená skúsenými politikmi, ktorí zastávali ministerské posty už v predošlých gréckych vládach, ale aj technokratmi považovanými za odborníkov vo svojich odvetviach. Ministrom zahraničných vecí sa stal Nikos Dendias a rezort financií povedie Christos Staikuras.

Nová demokracia v nedeľňajších voľbách získala pohodlnú väčšinu kresiel v parlamente. Grécki voliči tak po búrlivých rokoch boja s finančnou krízou odmietli pokračovanie ľavicovej vlády premiéra Alexisa Tsiprasa.

ND si voličskú podporu získala prísľubmi zlepšenia podnikateľského prostredia, naštartovania ekonomického rastu a zvýšenia zamestnanosti, znižovania daní, zlepšenia životnej úrovne a vyrokovania zmiernenia drastických rozpočtových podmienok dohodnutých v rámci medzinárodného záchranného programu pre Grécko.