Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Geografický stred EÚ sa presunie z Westerngrundu do Gadheimu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vzdialenosť medzi Westerngrundom a Gadheimom, do ktorého sa má geografické centrum presunúť, je približne 55 kilometrov, autom to trvá necelú hodinu.

Brusel 10. apríla (TASR) - Odchod Spojeného kráľovstva z EÚ môže byť dobrou správou pre malú nemeckú dedinu Gadheim a zlou správou pre západnejšie ležiacu obec Westerngrund. Tzv. brexit by totiž zmenil geografický stred EÚ, ktorý sa nachádza v súčasnosti vo Westerngrunde, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Vzdialenosť medzi Westerngrundom a Gadheimom, do ktorého sa má geografické centrum presunúť, je približne 55 kilometrov, autom to trvá necelú hodinu. Agentúra Reuters pripomenula, že pri vstupe do Gadheimu víta návštevníkov už teraz hrdý nápis "Budúce centrum Európy" a miestni obyvatelia už pripravili aj stĺp, na ktorom by mala visieť vlajka EÚ.

Gadheimský starosta Jürgen Götz pre Reuters vyjadril nádej, že nový titul priláka do tejto oblasti viac turistov. Dedinčanov láka perspektíva stať sa historickým centrom zjednotenej Európy a niektorí z nich navrhli, aby britská premiérka Theresa Mayová získala čestné občianstvo Gadheimu.

Dátum brexitu, ktorý zatiaľ nie je istý, bude naopak smutným dňom pre obyvateľov Westerngrundu. Ten získal doterajší titul v roku 2013 po vstupe Chorvátska do EÚ. Presné miesto stredu zatiaľ 28-člennej Únie je vo Westerngrunde označené štítkom, mapou a vlajkou EÚ.

Tlačová agentúra AFP upozornila, že geografický stred EÚ sa posúval aj pri jej predošlom rozširovaní, pričom na území Nemecka (najskôr Kleinmaischeid a potom Gelnhausen) je od "veľkého tresku", čiže od rozšírenia z 15 na 25 členov v máji 2004. Predtým bolo tzv. geodetické centrum EÚ v belgickej lokalite Viroinval a ešte skôr, v období 12-člennej EÚ, to bola najskôr francúzska dedina Saint-André-le-Coq a po zjednotení Nemecka dedina Saint-Clément v strede Francúzska.

Spravodajca TASR Jaromír Novak