Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Fínsko tvrdí, že v EÚ je malá chuť na odklad brexitu

Antti Rinne, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Fínsky premiér uviedol, že nemá zmysel poskytovať Británii odklad súčasného termínu brexitu stanoveného na 31. októbra, lebo by to zrejme nikam neviedlo.

Helsinki 4. septembra (TASR) - Fínsky premiér Antti Rinne, ktorého krajina v súčasnosti predsedá Európskej únii, v stredu vyhlásil, že v Únii nie je všeobecná podpora pre myšlienku udeliť Británii ďalší odklad brexitu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Rinne povedal novinárom pri fínskom parlamente v Helsinkách, že Únia bude žiadať "nejaký scenár do budúcnosti..., ktorý presvedčí o tom, že sa môže začať diať niečo rozumné".

Fínsky premiér uviedol, že "nemá zmysel" poskytovať Británii odklad súčasného termínu brexitu stanoveného na 31. októbra, "lebo by to zrejme nikam neviedlo". A dodal: "Nemyslím si, že je možné nájsť (medzi 27 ostatnými členskými krajinami EÚ) väčšinovú podporu pre takýto odklad".

Britskí poslanci majú v stredu večer hlasovať o návrhu zákona, ktorý má znemožniť odchod ostrovnej krajiny z EÚ bez dohody, teda zabrániť tvrdému brexitu. Návrh zákona splnomocňuje vládu, aby žiadala Brusel o odklad, ak britskí predstavitelia nedosiahnu s EÚ dohodu o brexite ešte pred plánovaným termínom odchodu Spojeného kráľovstva z Únie.