Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Britský expremiér by zažaloval Johnsona, ak by chcel vyradiť parlament

Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Boris Johnson, favorit súboja o post nového vodcu vládnucich konzervatívcov a budúceho premiéra, tvrdí, že Británia musí odísť z EÚ 31. októbra, a to s dohodou alebo bez dohody.

Londýn 10. júla (TASR) - Britský expremiér John Major je pripravený obrátiť sa na súd, ak by sa Boris Johnson, predpokladaný budúci šéf britskej vlády, pokúsil v spore o brexit pozastaviť činnosť parlamentu. Informovala o tom v stredu televízia Sky News.

Boris Johnson, favorit súboja o post nového vodcu vládnucich konzervatívcov a budúceho premiéra, tvrdí, že Británia musí odísť z EÚ 31. októbra, a to s dohodou alebo bez dohody. Britský parlament by pritom s "divokým" brexitom bez dohody pravdepodobne nesúhlasil.

Objavili sa preto úvahy, že by sa Johnson mohol pokúsiť takúto patovú situáciu vyriešiť pozastavením činnosti parlamentu. On sám takúto možnosť jednoznačne nevylúčil.

Johnson by o pozastavenie činnosti parlamentu musel požiadať kráľovnú Alžbetu II., ktorá by v takomto prípade zrejme nemala inú možnosť, než mu vyhovieť. Podľa kritikov by išlo o porušenie princípov britskej parlamentnej demokracie.

"Ak by sa to stalo, bolo by mnoho ľudí, ktorí by sa obrátili na súd so žiadosťou o preskúmanie tohto kroku," uviedol v stredu John Major, britský premiér v rokoch 1990-1997, v rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC Radio 4. Podľa vlastných slov by bol pripravený obrátiť sa na súd aj on sám.

Zdôraznil, že snaha vynechať poslancov z rozhodovania o brexite by bola neospravedlniteľná a v rozpore s ústavným princípom suverenity parlamentu.

Samotný Major v pokračujúcom súboji o post nového lídra konzervatívcov podporuje Johnsonovho protikandidáta, súčasného šéfa britskej diplomacie Jeremyho Hunta. Obaja súperi sa stretli v utorok večer v televíznej diskusii, v rámci ktorej Hunt pripomenul, že rozpustenie parlamentu v minulosti (v 17. storočí) viedlo k vypuknutiu anglickej občianskej vojny.