Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Európsky dvor audítorov kritizuje migračnú dohodu s Tureckom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Turecké hospodárstvo je v kríze a ekonomicky znevýhodnené obyvateľstvo považuje Sýrčanov za konkurentov na pracovnom trhu.

Zürich 25. apríla (TASR) - Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy. TASR informuje podľa novín Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Ako pripomenul portál Euractiv.com, Európsky dvor audítorov v stredajšej správe uviedol, že Európska komisia neposkytla dostatočnú analýzu nákladov a dlhodobý plán použitia peňazí. EÚ sa v dohode v roku 2016 zaviazala, že Ankare poskytne najmenej šesť miliárd eur, aby jej pomohla pri zvládaní vlny migrantov zo Sýrie.

Viac ako tri milióny Sýrčanov majú v Turecku prístup k zdravotnej starostlivosti, vzdelaniu a čiastočne aj k práci. Avšak integrácia nie je vôbec bezproblémová, píšu noviny NZZ.

Turecké hospodárstvo je v kríze a ekonomicky znevýhodnené obyvateľstvo považuje Sýrčanov za konkurentov na pracovnom trhu. Situáciu zhoršuje aj opozícia, ktorá v rámci politického boja štve proti "nežiadaným hosťom," dodáva NZZ.

Kritika zo strany EDA však existenciu dohody neohrozuje, píše NZZ s tým, že spolupráca medzi EÚ a Ankarou vyhovuje obom stranám. Podľa švajčiarskych novín bude musieť Únia Turecku aj v budúcnosti niečo popustiť, keďže inak by sa musela pripraviť na prílev miliónov migrantov.