Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

EÚ poskytne ľuďom ovplyvnených násilím v Mjanmarsku ďalšiu pomoc

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pomoc Európskej únie v konkrétnej rovine zlepší životné podmienky v táboroch pre utečencov opravou prístreškov a zabezpečením vody a základnej hygienickej infraštruktúry.

Brusel 2. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) oznámila v pondelok vyčlenenie nového balíka humanitárnej pomoci v hodnote deväť miliónov eur na riešenie potrieb rodín postihnutých násilím v Mjanmarsku.

Humanitárna pomoc je zameraná najmä na tých, ktorí žijú vo zväzových štátoch Kačjinskom, Šanskom a Jakchainskom. Zahŕňa dva milióny eur na zvýšenie prístupu k bezpečnému, kvalitnému základnému a strednému vzdelaniu pre deti, ktoré sú kvôli vysídleniu mimo školy.

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a civilnú ochranu Christos Stylianidis v tejto súvislosti zdôraznil, že situácia v Mjanmarsku ide nad rámec situácie utečencov z etnika Rohingov.

"Nemôžeme zabudnúť na tie obete v Mjanmarsku, ktoré pre pokračujúce násilie v krajine boli vysídlené zo svojich domovov. Ochrana civilistov je aj naďalej našou najvyššou prioritou. Cieľom najnovšej pomoci je ochrana tých najzraniteľnejších osôb, ktoré sú zbavené základných práv," uviedol komisár v správe pre médiá.

A spresnil, že všetky strany konfliktu v Mjanmarsku musia dodržiavať medzinárodné humanitárne právo a poskytovať neobmedzený humanitárny prístup do všetkých častí krajiny.

Pomoc Európskej únie v konkrétnej rovine zlepší životné podmienky v táboroch pre utečencov opravou prístreškov a zabezpečením vody a základnej hygienickej infraštruktúry. Projekty podporované Úniou sa budú osobitne zameriavať na prevenciu a reakciu na rodovo podmienené násilie a dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva.

EÚ financuje humanitárne operácie v Mjanmarsku od roku 1994 a poskytla doteraz viac než 249 miliónov eur na programy pomoci ľuďom v núdzi - či už išlo o obete ozbrojených konfliktov alebo prírodných katastrof.

Komisia pripomenula, že z Kačjinského štátu a zo severnej časti štátu Šanského bolo už od vypuknutia konfliktu medzi vládou a ozbrojenými skupinami povstalcov v roku 2011 nútene vysídlených vyše 100.000 civilistov. Násilie sa začiatkom roku 2018 zintenzívnilo, čo viedlo k jednému z najrozšírenejších vysídlení v uvedených častiach krajiny za posledné dve desaťročia.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)