Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Erdogan udelil milosť generálom väzneným za vojenský prevrat

Na snímke Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Do väzenia boli odsúdení v roku 2018 po procese plnom zvratov. Udelenie milosti súvisí s ich vekom a zdravotným stavom.

Istanbul 18. mája (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. TASR píše na základe agentúry AFP.

Do väzenia boli odsúdení v roku 2018 po procese plnom zvratov. Udelenie milosti súvisí s ich vekom a zdravotným stavom.

Hlavná turecká opozičná Republikánska ľudová strana (CHP), ktorá koncom marca dosiahla výrazné zisky v komunálnych voľbách, už dlho žiada prepustenie generálov. Líder strany Özgür Özel vyhlásil, že rozhodnutie bolo neskoré, ale spravodlivé.

Zosadenie islamistickej Erbakanovej vlády v roku 1997 sa nazýva aj "postmoderným prevratom", pretože pri ňom armáda nepoužila vojenskú silu, ale tlak na premiéra, aby nepokračoval v reformách posilňujúcich islam v sekulárnej krajine. Erbakanov kabinet nahradila nová koaličná vláda menovaná prezidentom.

Generáli boli obvinení najmä z udalostí z 28. februára 1997, keď Národná bezpečnostná rada, v ktorej dominovali predstavitelia armády vedenej vtedajším náčelníkom generálneho štábu Karadayiom, pohrozila zásahom v prípade proislamistických reforiem. Premiér abdikoval po štyroch mesiacoch sporu s vojenskými predstaviteľmi.

Turecká armáda dlhodobo presadzuje sekulárny charakter Turecka a uskutočnila v rokoch 1960-1980 ďalšie tri prevraty.