Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Kozmická loď Šen-čou-18 odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou štartuje k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác) z kozmodrómu Ťiou-čchüan na severozápade Číny vo štvrtok 25. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že stanica zostane na nízkej obežnej dráhe Zeme vo výške 400 až 450 kilometrov najmenej desať rokov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ťiou-čchüan 25. apríla (TASR) - Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala vo štvrtok k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Kozmickú loď vyniesla nosná raketa Čchang-čeng 2F ((Dlhý pochod) z kozmodrómu Ťiou-čchüan na severozápade Číny o 20.59 h miestneho času (14.59 h SELČ). Ide o najnovšiu misiu v rámci vesmírneho programu Pekingu, ktorého cieľom je do roku 2030 vyslať astronautov na Mesiac.

Veliteľom misie je bývalý vojenský pilot Jie Kuang-fu, ktorý bol v roku 2021 členom posádky lode Šen-čou-13. Li Cchung a Li Kuang-su sa do vesmíru vydávajú po prvý raz. Na vesmírnej stanici Tchien-kung zostanú šesť mesiacov.

Počas pobytu budú vykonávať experimenty "v oblasti základnej fyziky v mikrogravitácii, vedy o vesmírnych materiáloch, vedy o živote vo vesmíre, vesmírnej medicíny a vesmírnych technológií", uviedla Čínska agentúra pre pilotované kozmické lety.

Nová posádka nahradí tím misie Šen-čou-17, ktorý bol na vesmírnu stanicu vyslaný vlani v októbri.

Plány čínskeho "vesmírneho sna" sa pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga rozbehli "na plné obrátky". Druhá najväčšia svetová ekonomika do armádou riadeného vesmírneho programu investovala miliardy dolárov v snahe dobehnúť USA a Rusko. Peking chce tiež do roku 2030 vyslať na Mesiac misiu s ľudskou posádkou a plánuje tam vybudovať svoju základňu.

Čína je prakticky vylúčená z práce na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) od roku 2011, keď USA zakázali Národnému úradu pre letectvo a vesmír (NASA) vzájomnú spoluprácu. To prinútilo Peking vytvoriť svoju vlastnú orbitálnu stanicu.

Výstavbu Tchien-kung dokončili v roku 2022 a pojme až šesťčlennú posádku. Tvorí ju základný modul Tchien-che (Nebeská harmónia), laboratórne moduly Wen-tchien (Nebeské otázky) a Meng-tchien (Nebeský sen) a voľne lietajúci teleskop Sün-tchien (Prieskum nebies).

Očakáva sa, že stanica zostane na nízkej obežnej dráhe Zeme vo výške 400 až 450 kilometrov najmenej desať rokov.