Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

CDU a CSU podporia dočasné pozastavenie členstva Fideszu v EPP

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Maďarská vláda 15. marca ukončila spornú bilbordovú kampaň proti Junckerovi.

Brusel 20. marca (TASR) - Nemecké politické strany Kresťanskodemokratická únia (CDU) a Kresťanskosociálna únia (CSU) sa zhodli, že v stredajšom rozhodujúcom hlasovaní podporia požiadavku na dočasné pozastavenie členstva maďarskej vládnej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána vo frakcii Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente (EP). Informovala o tom agentúra DPA.

Predseda frakcie EPP v Európskom parlamente Manfred Weber minulý týždeň po stretnutí s Orbánom zopakoval, že Fidesz si môže zachovať členstvo v EPP, ak maďarská vláda zastaví kampaň namierenú proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie, ak sa Orbán ospravedlní ostatným členom EPP a zabezpečí, aby Stredoeurópska univerzita (CEU) mohla zostať v Budapešti.

Orbán sa následne ospravedlnil lídrom členských strán EPP, ktoré žiadajú vylúčenie jeho strany Fidesz. V liste sa premiér ospravedlnil za "útočný tón", avšak podčiarkol, že na svojom politickom postoji aj naďalej trvá.

Maďarská vláda 15. marca ukončila spornú bilbordovú kampaň proti Junckerovi.