Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bulharsko zakázalo vstup do krajiny ruskému magnátovi Malofejevovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Malofejev (45), investičný bankár a mediálny magnát, ktorý má blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, nesmie Bulharsko navštíviť najbližších desať rokov.

Sofia 11. septembra (TASR) - Bulharské úrady zakázali v stredu vstup do krajiny ruskému mediálnemu magnátovi Konstantinovi Malofejevovi, ktorý je podozrivý zo sprisahania s cieľom zmeniť prozápadnú orientáciu Bulharska a viac ho pripútať k Moskve. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Malofejev (45), investičný bankár a mediálny magnát, ktorý má blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, nesmie Bulharsko navštíviť najbližších desať rokov, povedal v parlamente bulharský generálny prokurátor Sotir Cacarov.

Zákaz vstupu do krajiny pre Malofejeva vydali bulharské úrady deň po tom čo v utorok pristúpili k podobnému opatreniu v prípade bývalého ruského spravodajského dôstojníka Leonida Rešetnikova, a vzniesli obvinenia zo špionáže proti vodcovi bulharského prorusky orientovaného občianskeho hnutia Rusofili Nikolajovi Malinovovi.

Podľa prokuratúry Malinova financovali dve ruské organizácie - Dvojhlavý orol a Ruský inštitút strategických štúdií (RISS) -, aby presadzoval ich záujmy v Bulharsku. Predsedom organizácie Dvojhlavý orol, ktorej deklarovaným cieľom je rozvoj vzdelávania v oblasti ruských dejín, je práve Malofejev. Podpredsedom spoločnosti je Rešetnikov, ktorý predtým pracoval pre RISS.

Malinov v utorok pre bulharskú televíziu bTV povedal, že ani od jednej z uvedených organizácií nikdy žiadne finančné prostriedky neprijal a jeho stretnutia s Rešetnikovom a Malofejevom boli vždy verejné. Podľa prokuratúry však mal Malinov svojmu ruskému mecenášovi sprostredkovať v Bulharsku nákup médií, zbrojovky a telekomunikačnej spoločnosti, prostredníctvom ktorých chcel ovplyvňovať domácu a zahraničnú politiku Bulharska a zmeniť jeho orientáciu z prozápadnej na proruskú.